OSN vyšetruje chemický útok v Sýrii, po inšpektoroch strieľali

TA3 SITA TASR ČTK
26.8.2013 06:48

Skupina inšpektorov OSN pricestovala na miesto chemického útoku z minulého týždňa. Odobrali krv zraneným a vzorky z tiel mŕtvych.

OSN vyšetruje chemický útok v Sýrii, po inšpektoroch strieľali
SITA

Biely dom: Použitie chemických zbraní v Sýrii je nepopierateľné

Biely dom dnes uviedol, že je nepopierateľné, že v Sýrii boli použité chemické zbrane, a že sotva možno pochybovať, že ich použila sýrska vláda. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Americký prezident Barack Obama podľa vyhlásenia posudzuje primeranú reakciu na použitie chemických zbraní, zatiaľ však nerozhodol, ako reagovať. Časový rámec na rozhodnutie hovorca Bieleho domu neuviedol.

Ministerstvo zahraničných vecí USA podobne uviedlo, že Obamova vláda nestanovila termín na reakciu na použitie chemických zbraní v Sýrii. Jej predstavitelia však naliehavo pripravujú možnosti pre prezidenta, uviedla hovorkyňa rezortu.


Americký minister zahraničných vecí John Kerry krátko predtým vyhlásil, že v Sýrii boli "nepopierateľne" použité chemické zbrane, a obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo zničenia dôkazov. Povedal tiež, že USA majú nové informácie o útoku, ktoré zverejnia v najbližších dňoch.

Na inšpektorov strieľali

Neznámi ostreľovači zaútočili dnes na jedno z vozidiel inšpektorov OSN, ktorí v Sýrii vyšetrujú podozrenia z chemických útokov. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie OSN.

"Prvé vozidlo Vyšetrovacieho tímu pre chemické zbrane sa stalo terčom zámernej opakovanej streľby zo strany neidentifikovaných ostreľovačov v oblasti nárazníkovej zóny," uviedol hovorca OSN.

Podľa jeho slov poškodené auto už nebolo pojazdné a členovia tímu sa museli vrátiť na stanovište sýrskej armády. V ceste bude môcť pokračovať až po získaní nového vozidla.

Hovorca v tejto súvislosti apeloval na všetky strany sýrskeho konfliktu, aby umožnili členom inšpekčného tímu bezpečne vykonať ich dôležité poslanie.

Tím expertov OSN sa dnes v ranných hodinách vydal na miesto údajného rozsiahleho chemického útoku na predmestí Damasku, z ktorého opozícia a západné veľmoci obviňujú sýrsku vládu.

Po ich odchode dopadli neďaleko hotela v centre Damasku, kde inšpektori bývajú, najmenej dve mínometné strely. Sýrske štátne médiá obvinili z útoku povstalcov.

Mideast_Syria-500599adfff143afa209fd130f6f1364.JPEG

Konvoj OSN pozostával z jednoznačne označených bielych vozidiel. (AP Photo)

O aktuálnej situácii sme sa rozprávali s Lukášom Gogom, ktorý sleduje dianie z Libanonu

Viac nám povedal Róbert Ondrejcsák, riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy

Hague: Reakcia na chemické zbrane v Sýrii je možná aj bez zhody v BR OSN

Reakcia na použitie chemických zbraní v Sýrii bude možná aj bez úplnej jednoty v Bezpečnostnej rade OSN. Vyhlásil to dnes britský minister zahraničných vecí William Hague.

"Je možné reagovať na chemické zbrane bez úplnej jednoty v Bezpečnostnej rady OSN? Tvrdím, že áno, pretože inak je nemožné reagovať na takéto ukrutnosti, takéto zločiny. Nemyslím si, že je to prípustná situácia," citovala agentúra Reuters britského ministra, ktorý sa takto vyjadril pre spravodajskú stanicu BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok