Sýria povolí vyšetrenie chemického útoku

TA3, TASR
25.8.2013 07:58

Sýrsky prezident Bašar Assad povolí inšpektorom OSN vstup do oblastí, kde sa v stredu odohral údajný chemický útok, ktorý pripravil o život 1700 ľudí. Informáciu potvrdenú od ministerstva zahraničných vecí priniesla sýrska štátna televízia. Situáciu v krajine okrem západných krajín pozorne sleduje aj Irán.

Sýria umožní expertom OSN na chemické zbrane, aby preskúmali oblasť predpokladaného chemického útoku na predmestí Damasku. So zberom vzoriek začnú v pondelok, informovala Organizácia Spojených národov.
Úrad generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna dnes potvrdil, že Sýria prisľúbila dodržiavanie prímeria v oblasti, kde budú pôsobiť experti OSN, ktorých úlohou je získať vzorky a nájsť dôkazy o použití chemickej zbrane.
Expertný tím OSN pricestoval do Damasku tri dni pred predpokladaným použitím bojového plynu, ktoré v stredu spôsobilo hromadnú otravu stoviek ľudí. O život ich podľa odhadov mohlo prísť od 100 do 1300.
Ak sa existujúce podozrenia potvrdia, stredajšie udalosti na damaskom predmestí Džúbar sa stanú najzávažnejším chemickým útokom za posledných 25 rokov, pripomína Reuters. Povstalci z použitia bojového plynu obvuiňujú vládu, tá to odmieta.
Reuters pripomína, že ešte pred zverejnením správy OSN Sýria oznámila, že súhlasí s inšpekciou expertov OSN na mieste predpokladaného činu.

Americký senátor: Prípadný zásah v Sýrii musí byť medzinárodný

Akákoľvek reakcia Spojených štátov na údajné použitie chemických zbraní v Sýrii musí byť súčasťou medzinárodnej akcie, uviedol dnes americký demokratický senátor Jack Reed.
"Musí to byť medzinárodná operácia, nemôže ísť o jednostranný americký krok," upozornil vplyvný politik v programe americkej televízie CBS. Operácia podľa jeho slov musí mať medzinárodnú podporu, pričom nielen politickú, ale aj vojenskú. Reed je toho názoru, že Washington by sa nemal púšťať do "rozsiahlej vojenskej operácie v Sýrii".

Rusko a Irán varujú pred intervenciou

Rusko dnes varovalo Spojené štáty pred opakovaním chýb z minulosti, čím narážalo na americkú vojenskú intervenciu v Iraku. Upozornilo tiež, že akákoľvek jednostranná akcia v Sýrii by zmarila spoločné americko-ruské snahy o usporiadanie mierovej konferencie o Sýrii a mala zničujúci účinok na bezpečnostnú situáciu v oblasti.
Ruské ministerstvo vyzvalo Spojené štáty, aby sa nepúšťali do akcií protirečiacich medzinárodnému právu. Upozornilo tiež, že "akýkoľvek jednostranný vojenský zásah bez súhlasu OSN bude ... viesť (v Sýrii) k ďalšej eskalácii a prejaví sa na už aj tak výbušnej situácii na Blízkom východe tým najzničujúcejším spôsobom".

Irán vyroval Spojené štáty, aby nezašli za "krajnú hranicu", pokiaľ ide o Teheránom podporovaný režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pretože by to mohlo mať "vážne následky".
Informovala o tom polooficiálna iránska agentúra Fars, úzko napojená na mocné iránske Revolučné gardy.
"Amerika pozná krajné hranice, týkajúce sa sýrskeho frontu, a akékoľvek ich prekročenie by malo pre Biely dom vážne následky," povedal Masúd Džazájerí, zástupca náčelníka generálneho štábu iránskej armády.
Reagoval tým na vyhlásenie západných politikov ohľadne možnosti vojenskej intervencie do Sýrie, píše Fars, citovaný agentúrou Reuters.
Generál Džazájerí neuviedol podrobnosti, podotkol len, že Washington si je dobre vedomý takých krajných hraníc. Konštatoval, že vojna v Sýrii je produktom sprisahania Spojených štátov a "reakcionárskych" krajín v regióne, čo je, ako vysvetľuje americká agentúra AP, v iránskej rétorike označenie pre Saudskú Arábiu a Katar.
Predtým dnes už Washington oznámil, že zatiaľ čo prezident USA Barack Obama zvažuje vojenskú odpoveď na Asadov údajný útok chemickými zbraňami, vydalo sa smerom k Sýrii americké vojnové námorníctvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok