V Česku prebehli protirómske pochody

TA3, TASR
24.8.2013 13:40

Protesty hlásil Moravskosliezsky, Královohradecký, Ústecký, Juhočeský a Plzeňský kraj. V pohotovosti boli všetky policajné zložky, kritické oblasti zo vzduchu monitorovali vrtuľníky, v teréne bola aj kriminálna polícia.

O aktuálnej situácii informoval náš spolupracovník David Vozdecký

České bezpečnostné zložky boli v nedeľu v pohotovosti v šiestich mestách krajiny, do ktorých organizátori zvolali protirómske pochody, ale aj antidemonštrácie ich odporcov.
Plné ruky práce mali ťažkoodenci  v Ostrave, kde extrémisti nerešpektovali určenú trasu a zaútočili kameňmi na rómsku ubytovňu. Medzičasom tamojší pochod eskaloval v zrážky s príslušníkmi polície, po ktorých sa stupňoval počet zadržaných osôb. Práve v severomoravskej metropole sa zhromaždilo doteraz najviac radikálov, ich počet na Prokešovom námestí odhadli policajné zdroje na asi 600. Podobný počet ľudí sa však v rovnakom čase zapojil aj do protiakcie nazvanej Mier medzi ľuďmi, ktorá sa už skončila bez akýchkoľvek incidentov.
Vyplýva to z informácií internetového serveru iDNES.cz.

Plzeň

V Plzni sa pochod asi 400 radikálov mierne oneskoril kvôli snahe stoviek príslušníkov polície oddeliť ich akciu od asi stovky protestujúcich antidemonštrantov, ktorí sa dostali na identickú trasu. Keď extrémistom zahradil cestu policajný kordón, ozvalo sa "pusťte nás na nich".

Brno

V Brne skupina extrémistov, ktorú tamojšia polícia na celý rad miest nevpustila, blúdila istý čas ulicami a čelila posmeškom účastníkov miestneho happeningu. Napokon sa ich protest krátko pred 16.00 hod skončil.
Do pochodu ulicami Českých Budějovíc, ktoré boli v lete opakovane dejiskom protirómskych protestov, sa dnes zatiaľ zapojilo asi 150 radikálov.

Duchcov

V Duchcove sa na protirómskej demonštrácii a pochode, ktorý zvolala Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti (DSSS), zúčastnilo okolo 500 ľudí, radikáli však tvorili menej ako polovicu z nich, väčšinu tvorili miestni občania. Aj toto deväťtisícové mesto je od mája synonymom problémov v spolunažívaní majoritnej populácie s rómskym etnikom. Z Duchcova doteraz nehlásili žiadny incident.

Jičín

V Jičíne sa stretlo asi 50 záujemcov o protestnú akciu proti Rómom. Miestni aktivisti tu však zorganizovali aj protiakciu s názvom Rozprávkou proti nenávisti, ktorú zvolali do priestorov synagógy neďaleko Valdštejnovho námestia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok