Vitalij Kličko bude údajne kandidovať za prezidenta

SITA TASR
14.8.2013 16:28

Ukrajinský pästiar v ťažkej váhe a opozičný politik Vitalij Kličko bude kandidovať v budúcich prezidentských voľbách, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia v roku 2015. Oznámila to dnes Svetová boxerská rada (WBC), ktorú citovala tlačová agentúra Reuters.

Vitalij Kličko bude údajne kandidovať za prezidenta
SITA

Rozhodnutie, ktoré samotný Kličko zatiaľ oficiálne nepotvrdil, by z neho spravilo prvého potvrdeného vyzývateľa súčasného prezidenta Viktora Janukovyča. Ten sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou usilovať o získanie druhého funkčného obdobia.

"Vitalij vysvetľuje, že sa chce naďalej podieľať na politike a uchádzať sa o prezidentský úrad vo svojej krajine... v roku 2015," uviedla WBC na svojej webovej stránke, kde citovala jeho vyjadrenia zo stretnutia s prezidentom WBC Josém Sulaimánom v Mexiku.

Športovcova hovorkyňa sa k záležitosti bezprostredne odmietla vyjadriť.

Podľa prieskumu inštitútu GfK mal Kličko v máji rovnakú podporu ako Janukovyč - oboch politikov podporovalo ako potenciálnych prezidentských kandidátov 16 percent voličov.


Kličko (42) odštartoval svoju politickú kariéru v roku 2005, keď neúspešne kandidoval za starostu Kyjeva. Založil zároveň prozápadnú liberálnu stranu Ukrajinská demokratická aliancia za reformu (UDAR), ktorá vo vlaňajších voľbách získala 40 kresiel v 450-člennom parlamente, čím sa stala jednou z hlavných opozičných strán.

Kličko pre zranenie ruky nenastúpi proti Stivernovi

Vitalij Kličko musel odstúpiť pre zranenie pravej ruky z pripravovaného súboja s Kanaďanom Bermanom Stivernom, v ktorom mal obhajovať titul šampióna organizácie WBC.

Štyridsaťdvaročný Ukrajinec, ktorý majstrovský opasok WBC drží od októbra 2008, by sa mohol s kanadským vyzývateľom stretnúť až v závere tohto kalendárneho roka. Pôvodne sa mal súboj konať v jesenných mesiacoch. "Šampión nám oznámil, že nebude pripravený načas na duel so Stivernom," uvádza sa v stanovisku WBC. Kličko naposledy boxoval v septembri 2012, keď v štyroch kolách knoukautoval Nemca Manuela Charra. V profesionálnom ringu vyhral 45 zo 47 súbojov.

O vzniknutej situácii bude teraz diskutovať Rada riaditeľov WBC. Vitalijovi Kličkovi môžu odobrať aj titul majstra sveta. Kanaďan Stiverne si právo vyzvať Ukrajinca vybojoval v apríli víťazstvom nad Chrisom Arreolom. Kličkov mladší brat Vladimir je držiteľom majstrovského opasku organizácii IBF, WBA, WBO a IBO. V Moskve ho 5. októbra čaká duel s Alexandrom Povetkinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok