Univerzita v Osle zamietla prihlášku Breivika na štúdium

TASR
7.8.2013 13:31

Univerzita v Osle dnes oznámila, že zamietla žiadosť masového vraha Andersa Behringa Breivika o prijatie na štúdium politických vied.

Univerzita v Osle zamietla prihlášku Breivika na štúdium
SITA

Pravicovému extrémistovi, ktorý si vo väzení odpykáva trest za vraždu 77 ľudí pri útokoch spred dvoch rokov, oznámili, že nespĺňa podmienky na prijatie na bakalárske štúdium, uviedol rektor univerzity Ole Petter Ottersen pre tlačovú agentúru AP.

Breivikova prihláška na univerzitu vyvolala minulý týždeň v Nórsku diskusiu a podrobil skúške nórsky systém, ktorý sa snaží väzňov prevychovávať, nie iba trestať. Podľa kritikov by sa o vysokoškolskom štúdiu páchateľa takého zločinu nemalo ani uvažovať.

Ottersen minulý týždeň zdôraznil, že žiadosť väzňov posudzujú na základe prepisov podľa rovnakých kritérií ako u ostatných uchádzačov. Väzenskí predstavitelia uviedli, že by nemali dôvod upierať Breivikovi právo študovať vo svojej cele, ak by ho prijali.

Nórsko si iba nedávno, 22. júla, pripomenulo druhé výročie útokov so 77 obeťami na životoch, za ktoré si Breivik odpykáva v krajine najvyšší možný trest 21 rokov odňatia slobody. Ten však môže byť opakovane predĺžený.

Témy: Nórsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok