Zatvorenie veľvyslanectiev spôsobila zachytená tajná správa lídra al-Káidy

TASR TA3 SITA
6.8.2013 06:11

Zatvorenie veľvyslanectiev USA na Blízkom východe, v časti Ázie a Afriky spôsobila tajná správa lídra al-Káidy Ajmana Zawahrího, ktorú podľa nemenovaných amerických predstaviteľov poslal svojmu zástupcovi v Jemene. Informovala o tom v noci nadnes tlačová agentúra AP.

Zatvorenie veľvyslanectiev spôsobila zachytená tajná správa lídra al-Káidy
SITA

Predstaviteľ americkej tajnej služby a americký diplomat, pôsobiaci na Blízkom východe uviedli, že Zawahrího správa bola zachytená pred niekoľkými týždňami. Najprv sa zdalo, že cieľom sú záujmy Jemenu.

Správa bola poslaná Násirovi al-Wahajšímu, ktorý je v Jemene vodcom organizácie, známej ako al-Káida na Arabskom polostrove. Uviedli to pre AP oba zdroje, ktoré si vzhľadom na citlivosť problému neželali byť menované.

Podľa CNN však az-Zavahírí al-Vuhajšímu iba povedal, aby "niečo urobil". Tieto slová spôsobili poplach vo Washingtone a Jemene.

Predseda vnútorno-bezpečnostného výboru Snemovne reprezentantov Michael McCaul hrozbu označil za "pravdepodobne jednu z najšpecifickejších a najdôveryhodnejších", aké zažil od útokov na USA z 11. septembra 2001.

USA sťahujú svojich pracovníkov z Jemenu

Americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo dnes evakuáciu svojho veľvyslanectva v Jemene v dôsledku hrozby útokov al-Káidy, pre ktorú nedávno dočasne uzavreli 19 zastupiteľstiev USA na Blízkom východe a v Afrike.
Ministerstvo v oznámení uviedlo, že nariadenie odísť z Jemenu sa týka všetkých zamestnancov americkej vlády okrem nevyhnutného personálu. Dôvodom je "pretrvávajúca možnosť teroristických útokov".

Vo varovaní pre cestujúcich občanov USA sa uvádza, že tí, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Jemene, by mali odcestovať z krajiny. Označuje tiež úroveň bezpečnostnej hrozby v Jemene za "mimoriadne vysoké", informovala agentúra AP.

Nórsko zatvorilo 15 zastupiteľstiev na Blízkom východe a v Afrike

Nórsko zatvorilo 15 diplomatických zastupiteľstiev v krajinách Blízkeho východu a Afriky. Dôvodom je hrozba terorizmu. Opatrenia potrvajú do konca tohto týždňa, informoval dnes nórsky rezort diplomacie.

Nóri okrem iných zatvorili zastupiteľstvá v Alžírsku, Egypte, Keni, Maroku a Saudskej Arábii. Bezpečnostné opatrenia zvýšili na veľvyslanectve v saudskoarabskej metropole Rijád a v ďalších častiach regiónu.

Stalo sa tak "po bezpečnostných varovaniach zo strany Spojených štátov", ako uviedol hovorca nórskeho ministerstva zahraničných vecí Frode Andersen. Dodal, že zastupiteľstvá nebudú prijímať ľudí, budú však odpovedať na emaily a telefonáty.

Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS tajná služba škandinávskej krajiny zároveň varovala pred možnými teroristickými útokmi proti nórskym vládnym predstaviteľom.

Británia stiahla z Jemenu všetkých pracovníkov

Británia stiahla z Jemenu dočasne pracovníkov svojho veľvyslanectva vzhľadom na zhoršenie bezpečnostnej situácie. Zastupiteľstvo v Saná bude do odvolania uzavreté, oznámilo dnes britské ministerstvo zahraničných vecí.
Aktualizované cestovné varovanie Londýna vyzýva britských občanov, aby Jemen okamžite opustili a vyhýbali sa cestám do tejto arabskej krajiny. V Jemene existuje "veľmi vysoká hrozba únosu zo strany ozbrojených kmeňov, zločincov a teroristov". Na ostražitosť vyzýva najmä počas aktuálneho moslimského pôstneho mesiaca ramadán kvôli možnému zvýšenému napätiu.

Britská vláda v pondelok oznámila, že jej veľvyslanectvo v jemenskej metropole Saná bude zatvorené do konca moslimského sviatku íd al-fitr, ktorým sa tento týždeň skočí ramadán. Podľa dnešného rozhodnutia však dnes "dočasne stiahli" všetkých jeho zamestnancov do Británie a znova ho otvoria, až keď to umožní bezpečnostná situácia.

Na Blízkom východe zatiaľ SR žiadne zastupiteľstvo nezatvorí

Slovenské zastupiteľské úrady na Blízkom východe nezatvoria pre správy o možnom veľkom útoku teroristickej siete al-Kájda na západné ciele. "Naše zastupiteľské úrady v oblasti sú o situácii informované, zatiaľ však neplánujeme zatvoriť žiaden z nich," povedal agentúre SITA Peter Susko z tlačového odboru rezortu diplomacie.

"Žiaden ďalší členský štát EÚ nezatvoril niektoré zo svojich zastupiteľstiev v regióne a ani nevydal mimoriadne cestovné upozornenia pre daný región," dodal Susko. Situáciu však podľa neho pozorne monitorujú a ak si to vyžiada vývoj situácie, podniknú príslušné kroky. "V platnosti zostávajú aj aktuálne cestovné odporúčania, ktoré sú uvedené na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí, vrátane odporúčania pre cesty do Jemenu," ukončil. Rezort diplomacie radí do Jemenu vôbec necestovať.

Jemen zverejnil zoznam 25 hľadaných príslušníkov al-Káidy

Jemenské úrady zverejnili zoznam 25 hľadaných osôb - podozrivých príslušníkov al-Káidy - ktorí plánovali teroristické útoky v hlavnom meste Saná i na iných miestach krajiny. Informovala o tom v noci nadnes tlačová agentúra AP.

K tomuto kroku došlo v čase, keď Washington nariadil zatvorenie svojich 20 diplomatických misií v moslimských krajinách - po varovaniach o možnom útoku al-Káidy.

Vo vyhlásení jemenského ministerstva vnútra sa uvádza, že podozrivé osoby pripravovali útoky na zahraničné úrady a organizácie, ako aj jemenské vládne zariadenia. V krajine zvýšili bezpečnosť v okolí veľvyslanectiev, prístavov, letísk, ropných zariadení a elektrární.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok