Národné zhromaždenie schválilo vznik Metropoly veľký Paríž

TASR
23.7.2013 22:26

Dolná komora francúzskeho parlamentu, dnes schválila zákon o vzniku nového, veľkého Paríža, ktorý spojí hlavné mesto a jeho husto osídlené predmestia pod názvom Metropola veľký Paríž. Oznámila to agentúra DPA.

Národné zhromaždenie schválilo vznik Metropoly veľký Paríž
SITA

Národné zhromaždenie schválilo návrh zákona 294 hlasmi k 235.

Nová legislatíva súčasne rozširuje hranice Lyonu, Marseille a ďalších regionálnych miest.

Vznik Metropoly veľký Paríž je súčasťou projektu Veľký Paríž, s ktorým prišiel v roku 2007 bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Jeho cieľom je zmazať rozdiely medzi hlavným mestom a jeho problematickými predmestiami a podporiť rast ekonomiky regiónu.


Základom plánu je nová 200-kilometrová sieť metra, ktorá spojí kľúčové predmestia navzájom i s parížskymi letiskami. Predĺžené budú tiež niektoré existujúce linky metra.


Premiér Jean-Marc Ayrault odhadol, že celkové náklady sa vyšplhajú na asi 27 miliárd eur. Projekt by mal byť dokončený do roku 2030, čo je o päť rokov neskôr, ako sa pôvodne plánovalo.


Keď Sarkozy projekt začal, mnohí ľudia sa obávali, že ho socialistická vláda Francoisa Hollanda zruší. Prispela však vlastnou iniciatívou - vytvorením nového orgánu, ktorý bude riadiť "rozšírený" Paríž.


Mesto Paríž má 2,2 milióna obyvateľov. Metropola veľký Paríž, ktorej zriadenie sa plánuje v roku 2016, bude mať asi 6,5 milióna obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok