TdF sa končí, pre triumf si ide Froome, ale aj Sagan

TA3, SITA
21.7.2013 11:08

Na programe je už tradične exhibičná 133 km dlhá etapa z Versailles na Elyzejské polia, no netradične so štartom až o 18:15.

Nedeľňajšia noc v Paríži bude patriť cyklistike. Na Elyzejských poliach vyvrcholí 100. ročník Tour de France a záver jubilejného podujatia je potrebné osláviť. Na Champs Élysées bude okrem aktívnych účastníkov tohtoročných pretekov defilovať aj päťstovka bývalých jazdcov, ktorý Grand Boucle v minulosti absolvovali. Fanúšikovia uvidia aj Joopa Zoetemelka, ktorý má v kolónke štartov uvedené číslo šestnásť, ale aj Francesca Mosera, Claudia Chippucciho, Guida Bontempiho, ale najmä mnohých francúzskych hrdinov na čele s Bernardom Hinaultom.

Približne štyridsiatka Talianov s víťazom bodovacej súťaže z roku 1968 Francom Bitossim absolvovala cestu cez Alpy z Ríma na bicykloch. Do Paríža príde aj vnuk jedného zo zakladateľov Gea Lefévra i bývalý riaditeľ Jacques Goddet. Na Champs Élysées by nemal chýbať ani Eddy Merckx. Isté je, že v Paríži sa neukáže Američan Lance Armstrong, asi najoslavovanejší a potom najzatracovanejší muž histórie Tour. Informácie zverejnil denník L´Equipe.

chris.jpg

Froome má za sebou dlhú životnú cestu za úspechom

Už len niečo cez sto kilometrov z Versaille do Paríža (133,5 km) a Christopher Froome bude oslavovať najväčší úspech kariéry. V parížskom cieli ho po nedeľňajšej skôr exhibičnej etape budú korunovať za kráľa 100. ročníka Tour de France. Pri neúčasti vlaňajšieho víťaza a tímového kolegu Bradleyho Wigginsa dostal štartové číslo jeden a potvrdil, že ho nosí oprávnene. Dvadsaťosemročný jazdec tímu Sky sa do žltého dresu obliekol premiérovo po víťazstve v ôsmej etape a nepustil ho až do parížskeho záveru.

„Pre mňa tento úspech veľa znamená, je to zavŕšenie cesty od mojich začiatkov, jazdenia na malom horskom bicykli po prašných cestách v Keni až po žltý dres na Tour de France. Len ťažko sa mi to vyjadruje slovami. Mám za sebou úžasnú životnú cestu. Tohtoročná Tour bola každý deň veľkým bojom. Fúkal nepríjemný bočný vietor, problémy nám robil dážď, kopce boli skutočné náročné. Niekedy som išiel do cieľa osamotene, po iné dni som potreboval pomoc tímových kolegov. Boli to zvláštne preteky, ale hodné jubilejného 100. ročníka,“ povedal na sobotňajšej tlačovej besede podľa letour.fr Christopher Froome.

Víťaz jubilejného ročníka sa narodil v Keni, vyrastal v Juhoafrickej republike. Jeho otec pochádzal z Veľkej Británie, hrával za anglické mládežnícke reprezentácie pozemný hokej. Froome napokon na základe pasu začal reprezentovať krajinu predkov, prešiel do tímu Sky a urobil dobré rozhodnutie. Postupne sa vypracoval na elitného jazdca v pelotóne. Vlani bol unikátnym domestikom pre Bradleyho Wigginsa a teraz jeho úspech zopakoval. „Na Vuelte a Espaňa 2011 som si asi prvýkrát pomyslel, že by som mohol byť typom jazdca pre etapové preteky. Tá Vuelta a druhé miesto na nej mi dodali veľkú sebadôveru, začal som si viac veriť. Uvedomil som si, že patrím do skupiny jazdcov, ktorí môžu bojovať o veľké úspechy. Odvtedy som ukazoval, čoho som schopný,“ tvrdí Froome.

Bronzový medailista z olympijskej časovky z Londýna chce naďalej ostať rovnakým človekom ako doteraz. Úspech ho nezmení. „Prežívam úžasné pocity, každý mi hovorí, že toto víťazstvo môže veľa vecí zmeniť. Ja však nechcem nič meniť. Užil som si tento rok výzvu menom Tour de France, dobre som sa pripravil. A teraz prídu ďalšie výzvy,“ tvrdí Froome.

Na 100. ročníku starej dámy ani jej celkový víťaz nemal ľahkú cestu za úspechom. Najviac sa vytrápil asi v 18. etape s dvoma prejazdmi obávaného a mýtického Alpe d´Huez. Pred druhým stúpaním sa nestihol načas najesť, chýbali mu cukry a prejavilo sa to v kopci. Pomôcť mu musel tímový kolega Richie Porte, aj keď sa to obišlo s penalizáciou od rozhodcov. „Na tom Alpe d´Huez to boli asi pre mňa najhoršie momenty pretekov. Ak niekto jazdil na bicykli, vie, o čom hovorím. Nemáte žiadnu energiu a vidíte tabuľu 5 km na vrchol. Je to veľmi psychicky i fyzicky náročné. Našťastie bol pri mne Richie Porte a dodal mi potrebnú motiváciu,“ vyzdvihol pomoc tímového kolegu.

Vzhľadom na vek môže ešte Froome rozmýšľať o ďalších úspechoch na Tour. Mnohí jazdci vyhrávali najslávnejšie cyklistické preteky až po tridsiatke. Froome má momentálne dvadsaťosem a je plný energie a sily. „Ešte som nad tým nerozmýšľal. Skúsim to tu. Cyklisti prichádzajú do ideálneho veku po tridsiatke. Rád by som sa vrátil a bojoval o víťazstvá na Tour de France tak dlho, ako to bude možné a budem mať motiváciu,“ doplnil Froome.

Sagan sa stále baví

Slovenský cyklista Peter Sagan predviedol fanúšikom ďalší oslavný kúsok. V sobotňajšej poslednej alpskej etape 100. ročníka Tour de France potvrdil zisk zeleného dresu víťaza bodovacej súťaže, ktorý mu bude patriť po príchode do parížskeho cieľa. Záverečná etapa bude už len oslavou víťazov a pretekať sa začne až v závere na Elyzejských poliach v Paríži. Sagan už hlavný cieľ na Tour prakticky splnil a mohol si vydýchnuť.

Na znak radosti prišiel v sobotu do cieľa 20. etapy opäť na zadnom kolese, čím rozjasal divákov a pobavil aj tímových kolegov, ktorí ho v stúpaniach sprevádzali. A len čo prešiel cieľovou čiarou, štýlovo zabrzdil, akoby mal na bicykli zadnú brzdu.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/NbOqrqjXw2o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok