V Taliansku odsúdili za tragédiu Costa Concordia piatich ľudí

SITA
20.7.2013 14:48

Nie je medzi nimi samotný kapitán stroskotaného plavidla Francesco Schettino, ktorého súdia v samostatnom procese a ktorému hrozí až 20-ročný trest.

V Taliansku odsúdili za tragédiu Costa Concordia piatich ľudí
SITA

Taliansky súd v súvislosti s minuloročnou tragédiou na lodi Costa Concordia, pri ktorej prišlo o život 32 ľudí, vymeral prvé tresty piatim obvineným. Sú medzi nimi kormidelník lode, šéf obsluhy posádky, dvaja námorní dôstojníci a šéf krízovej jednotky vlastníka lode, spoločnosti Costa Crociere. Každému z nich pritom vymerali iný trest, maximálne vo výške dvoch rokov a 10 mesiacov. Podľa talianskych médií sa však môžu väzeniu teoreticky vyhnúť a vyviaznuť len s podmienkou. Všetci akceptovali takzvanú dohodu o vine a treste.

Sobotňajší verdikt sa netýka samotného kapitána lode Francesca Schettina, ktorého proces odročili pre žiadosti o opakované vykonanie ďalších testov. Schettino je obvinený z viacnásobného zabitia, za čo mu hrozí až 20-ročné väzenie. Ostro sledovaný proces so Schettinom v meste Grosetto sa formálne začal už minulý utorok, pojednávanie však museli vzápätí odročiť, keďže talianski právnici práve štrajkovali. Päťdesiatdvaročného kapitána označovaného bulvárnymi denníkmi za "najnenávidenejšieho muža Talianska" súdia v budove miestneho divadla, keďže kapacita súdnej siene v jeho prípade nepostačovala. Okrem viacnásobného usmrtenia Schettina obvinili aj z neposkytnutia pomoci pasažierom v núdzi a spôsobenia škôd na životnom prostredí.

Luxusné plavidlo narazilo do útesu a čiastočne sa potopilo 13. januára 2012 po tom, ako Schettinovi nevyšiel riskantný manéver, ktorým chcel "pozdraviť" obyvateľov ostrova v Tyrrhenskom mori. V čase nehody sa na palube nachádzalo 4 229 ľudí pochádzajúcich zo 70 krajín sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok