Študenti a učitelia môžu žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania

TASR TA3
15.7.2013 11:59

Vysokoškoláci, ale aj učitelia môžu od dnešného dňa žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania (FNPV). Pre nadchádzajúci školský rok 2013/2014 je na pôžičky vyčlenených 6,5 milióna eur, čo je viac ako v minulom roku. Z toho 5 miliónov eur majú dostať študenti a 1,5 milióna eur učitelia.

Študenti a učitelia môžu žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania
SITA

Študenti prvého a druhého stupňa môžu z fondu získať na rok maximálne 3000 eur, doktorandi až 6000 eur. Maximálna pôžička pre učiteľov je 30.000 eur, táto suma sa však viaže na osobu a pedagógovia ju môžu získať len raz. Úrok je stanovený na 4,5 percenta. Minimálna lehota splatnosti u učiteľov je osem rokov a maximálna 15 rokov. Študenti môžu splácať minimálne päť rokov a maximálne 10 rokov.

"Rada fondu navýšila prostriedky pre pôžičky. Predpokladáme výrazný nárast počtu študentov, ktorí o ne budú žiadať, jednak vďaka tomu, že budú môcť žiadať doktorandi a tiež aj odborní zamestnanci v školstve," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Pavol Kučmáš, ktorý je poverený riadením fondu. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) hovorí, že chce vyrokovať viac peňazí na pôžičky. "Mám rozrobenú jednu aktivitu, kde by sa to dalo získať. Tie rokovania nie sú jednoduché, ale uvedomujem si, že keď sme sa rozhodli rozšíriť ponuku pôžičiek, musíme hľadať cesty, aby sme tento fond posilnili. Rokovať budem hlavne s ministrom financií," vyhlásil šéf rezortu.

Študenti aj učitelia nájdu nové podmienky pre získanie pôžičiek na webe fondu. Kým niekedy o pôžičky mohli požiadať len začínajúci učitelia, dnes sa o ňu môžu uchádzať všetci pedagogickí zamestnanci základných a stredných škôl, taktiež odborní zamestnanci a doktorandi. Pôžičky do 5000 eur fond bude poskytovať bez ručiteľa. Účel pôžičky bude nutné dokladovať až pri pôžičkách nad 15.000 eur, pričom za oprávnené sa bude považovať aj nákup auta, refinancovanie iných úverov a pôžičiek z komerčných bánk.


Učitelia, ktorí si o pôžičku požiadajú, by sa jej mali dočkať skôr než v minulosti. Lehota jej schválenia sa skrátila z jedného roka na maximálne 60 dní, učitelia môžu, navyše, predčasne splatiť pôžičku bez poplatku. Pedagógovia musia požiadať o pôžičku najneskôr do 30.9.2013, študenti do 31.10.2013. Žiadosť o pôžičku môže podať len žiadateľ, ktorý je už zapísaný do ročníka v akademickom roku 2013/2014.


Fond na podporu vzdelávania (FPV) od 1. januára 2013 zlúčil Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov. Študentská rada vysokých škôl aj Asociácia doktorandov Slovenska oceňujú, že sa novým zákonom podarilo rozšíriť okruh žiadateľov o doktorandov, a tiež zvýšiť výšku pôžičky pre študentov.

V štúdiu sme sa rozprávali s Pavlom Kučmášom, povereným riaditeľom Fondu na podporu vzdelávania

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok