Samovraždu spáchalo viac britských vojakov, než ich padlo v Afganistane

TASR
15.7.2013 10:45

Počet britských vojakov a veteránov, ktorí v priebehu minulého roka spáchali samovraždu, je vyšší než počet padlých v boji proti hnutiu Taliban za rovnaké obdobie. Informoval o tom dnes spravodajská stanica BBC.

Samovraždu spáchalo viac britských vojakov, než ich padlo v Afganistane
SITA

Podľa uvedeného zdroja si minulý rok siahlo na život najmenej 21 vojakov v službe a 29 veteránov. Vlani pritom zahynulo v Afganistane 44 vojakov, z ktorých 40 bolo zabitých priamo v boji.

Rodinní príslušníci niektorých vojakov, ktorí si zvolili dobrovoľnú smrť, hovoria, že mužom sa nedostalo dostatočnej podpory. Ministerstvo obrany označilo každý takýto prípad za "tragédiu".

Spoločnosť BBC získala údaje o 21 prípadoch samovrážd vojakov prostredníctvom žiadosti zaslanej ministerstvu obrany na základe britského zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Ministerstvo však zároveň potvrdilo, že miera samovrážd a posttraumatického stresu medzi slúžiacimi príslušníkmi armády bola za rovnaké obdobie nižšia ako u civilného obyvateľstva.

Minulý rok si vzalo život najmenej sedem slúžiacich vojakov, pričom ďalších 14 prípadov úmrtí v dôsledku predpokladanej samovraždy stále čaká na preskúmanie, dodáva BBC.

Britská vláda na rozdiel od americkej neeviduje štatistiku samovrážd v radoch vyslúžilých vojakov. BBC však na základe vlastného nezávislého výskumu zistila, že vlani sa vlastnou rukou zabilo najmenej 29 veteránov.

Spoločnosť oslovila všetkých súdnych vyšetrovateľov v krajine so žiadosťou o poskytnutie mien vojakov a veteránov, ktorí vlani spáchali samovraždu. Zároveň analyzovala novinové správy týkajúce sa súdneho vyšetrovania jednotlivých prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok