Francúzsko pompézne oslávilo výročie Bastily

TASR
14.7.2013 20:58

Francúzsky prezident François Hollande sa v Paríži zúčastnil na tradičnej vojenskej prehliadke pri príležitosti Dňa Bastily. Vo vojenskom vozidle sa previezol od Víťazného oblúku k nastúpeným vojakom na Elyzejských poliach.

Francúzsko pompézne oslávilo výročie Bastily
TASR

Na ceste ho sprevádzali ojedinelé prejavy nesúhlasu odporcov nedávno schválených homosexuálnych manželstiev. Účastníkom o niečo skromnejších osláv ako vlani preletela nad hlavami formácia bojových lietadiel, ktorá vypúšťala modrý, biely a červený dym vo farbách francúzskejvlajky.
Čestnými hosťami tohtoročných osláv významného štátneho sviatku boli aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, chorvátsky prezident Ivo Josipovič, ktorého krajina sa 1. júla stala 28. členom Európskej únie, ako aj dočasný malijský prezident Dioncounda Traoré.

Hollande pozdravil vojakov z Mali

Na slávnostnej vojenskej prehliadke sa zúčastnilo aj približne 60 vojakov z Mali spolu s príslušníkmi misie OSN v Mali (MINUSMA). Dôvodom bola Francúzskom vedená intervencia, ktorú Hollande odobril v januári. Malijskej vláde pomohla opäť získať pod kontrolu väčšinu krajiny a vytlačiť z nej extrémistov napojených na al-Káidu, ktorí ovládli sever Mali a začali ohrozovať i hlavné mesto Bamako.
V televíznom rozhovore po oslavách označil Hollande vojenskú operáciu v Mali ako "víťazstvo". "Je to víťazstvo pre Afriku, víťazstvo nad terorizmom," povedal.

mali.jpg

Krajina sa vraj dostáva von z krízy


Hollande sa v interview venoval najmä hospodárskej kríze. Francúzska ekonomika sa podľa neho uzdravuje - priemyselná výroba sa zvýšila a spotreba mierne vzrástla. Francúzsko však okrem vysokej miere nezamestnanosti zápasí aj s vysokým zadlžením. V tejto súvislosti Hollande nevylúčil zvýšenie daní. "Dane zvýšim len v prípade, že to bude potrebné a v ideálnom prípade najmenej, ako sa bude dať," vyhlásil.
Prezident tiež vylúčil, že počas jeho pôsobenia vo funkcii sa vo Francúzsku začne kontroverzný projekt ťažby zemného plynu z bridlicových ložísk. Metóda tzv. frakovania (fracking) sa používa v USA a pomocou zmesi piesku, vody a chemikálií sa ňou zo sedimentov vytláčajú ropa alebo zemný plyn.
Kvôli kríze a rekordnej nezamestnanosti je Hollande len rok po svojom zvolení najneobľúbenejším prezidentom v dejinách Piatej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok