Počet nehôd vprvom polroku klesol, zomrelo pri nich 77 ľudí

SITA TA3
11.7.2013 16:04

Polícia v prvom polroku tohto roku eviduje 6 420 dopravných nehôd, čo je o46 menej ako vrovnakom období vlaňajška. Oživot prišlo 77 osôb, o62 menej ako vporovnateľnom období predchádzajúceho roka. Je to doposiaľ najnižší počet obetí, uviedla dnes hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Počet nehôd vprvom polroku klesol, zomrelo pri nich 77 ľudí
SITA

Ťažké zranenia utrpelo 445 osôb, čo je o 71 menej ako vlani. Ľahké zranenia utrpelo 2 339 osôb, čo predstavuje nárast o deväť zranených oproti roku 2012. Alkohol figuroval pri 732 nehodách, pred rokom to bolo o 94 prípadov viac.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka zavinili vodiči motorových vozidiel 5 562 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 63 osôb. Požitie alkoholu zistili v643 prípadoch. Cyklisti zavinili 136 nehôd, oživot prišli traja ľudia a u29 cyklistov bol zistený alkohol. Chodci zavinili 232 nehôd, pri ktorých zahynuli deviati aalkohol bol zaznamenaný pri52 dopravných nehodách, pri ktorých nikto nezomrel. Motorkári zavinili 93 nehôd, oživot prišli dvaja znich a alkohol bol zistený pri deviatich nehodách.

Najviac nehôd sa stalo vpiatok - 1 072,vo štvrtok - 1 011 a najmenej nehôd polícia zaznamenala vnedeľu - 726. Polícia eviduje 65 nehôd na železničných priecestiach, zomreli pri nich dve osoby a v11 prípadoch figuroval aj alkohol.

Hlavnou príčinou nehôd zostáva naďalej porušenie povinností vodiča. Ide o 2 326 nehôd, pri ktorých zomrelo 15 osôb. Druhou najčastejšou príčinou je nedovolená rýchlosť jazdy - 1 174 nehôd, pri ktorých prišlo oživot 26 ľudí. Najviac nehôd bolo na miestnych komunikáciách - 2 909, kde oživot prišlo 16 osôb ana cestách I. triedy, kde vyhaslo až 33 životov. Ani jeden život si nevyžiadali nehody na diaľniciach arýchlostných cestách.

Polícia do dopravno-bezpečnostných akcií zapája okrem dopravnej polície čoraz viac aj poriadkovú, železničnú, mýtnu ihraničnú políciu. Vrámci zlepšenia dopravno-bezpečnostnej situácie polícia zameria svoju pozornosť aj na najzraniteľnejších účastníkov, a to chodcov, cyklistov či motorkárov, scieľom ochrániť čo najviac životov. "Uvodičov apelujeme na predvídavosť situácie, ktorá sa môže na cestách vyskytnúť, ako aj potrebu spomaliť najmä vmiestach, kde je pravdepodobnosť zvýšeného výskytu chodcov, ako napríklad priechody pre chodcov, autobusové zastávky apodobne," dodala Baloghová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok