Špeciálne batohy a trojkolky od Googlu nasnímajú aj Vysoké Tatry

SITA
10.7.2013 12:43

Na Slovensko dnes dorazili špeciálne Street View trojkolky a Street View batohy, ktoré nasnímajú tri vybrané lokality. Konkrétne to budú Vysoké Tatry, Slovenský raj a Oravský hrad, o ktorých hlasovaním v rámci projektu Slovenské Street View tipy rozhodli Slováci a Slovenky.

Špeciálne batohy a trojkolky od Googlu nasnímajú aj Vysoké Tatry
SITA

Zástupcovia spoločnosti Google obidve zariadenia predstavili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Projekt Slovenské Street View tipy, ktorý bol súčasťou iniciatívy Google na slovenskú nôtu, spustili 27. februára v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR). Slovenskí používatelia potom do 12. marca posielali svoje tipy na lokality, ktoré by chceli zahrnúť do služby Street View na Slovensku. Z pôvodných 4000 tipov od slovenských používateľov bol výber zúžený na 10 lokalít (Bardejov, Betliar, Bojnický zámok, Čičmany, Kalvária Banská Štiavnica, Oravský hrad, Slovenský raj, Spišský hrad, Vlkolínec a Vysoké Tatry), z ktorých si následne ľudia až do konca marca mohli na webstránke tipy.naslovenskunotu.sk vybrať svojho favorita. O finálovej trojici miest rozhodlo viac než 30-tisíc hlasov, pričom Vysoké Tatry dostali viac ako 6500 hlasov, Slovenský raj 5500 hlasov a Oravský hrad 3500 hlasov. Tie po nasnímaní zaradí spoločnosť Google do špeciálnych zbierok Street View z celého sveta.

Fotodokumentáciu do špeciálnych zbierok Street View zabezpečia zariadenia Street View Trekker (batoh) a Street View Trike (trojkolka). Trojkolka je špeciálne upravený bicykel, ktorý je vybavený kamerovým systémom a môže jazdiť aj v peších zónach, či po miestach určených len pre chodcov. Váži približne 120 kilogramov, pričom je vo všeobecnosti vybavená podobne ako Street View autá. Trekker je najnovším prírastkom medzi Street View zariadeniami a umožňuje snímanie na miestach, ktoré sú určené len chodcom a je určený najmä na snímanie turistických trás. Trekker obsluhuje zariadenie s operačným systémom Android a jeho kamerový systém pozostáva z 15 objektívov, pričom každý z nich je natočený iným smerom. Snímky zaznamenáva približne raz za 2,5 sekundy.

Snímanie konkrétnych lokalít je závislé od mnohých externých faktorov, aktuálnych podmienok a možností využívanej technológie, čomu bude podriadené aj plánovanie “jázd”. Snímanie je naplánované na najbližšie mesiace, pričom začať by sa malo na Oravskom hrade. "Ako sme pred hlasovaním sľúbili, tri víťazné lokality do snímania zaradíme určite, pričom u Národných parkov sa chceme zamerať na turisticky atraktívne miesta s tým, že bude nutné vziať do úvahy možnosti technológie, jej operátora, ako aj dostupnosť terénu. Ostatné tipy pre nás budú určite skvelou inšpiráciou, konkrétny plán ďalšieho snímania avšak zatiaľ nemáme. Dôležitou súčasťou celého procesu sú totiž rokovania s majiteľmi alebo správcami jednotlivých objektov, ktoré ďalšie snímanie určite ovplyvnia," uviedla Janka Zichová, manažérka PR a komunikácie pre český a slovenský Google.

batoh2.jpg
0907_google.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok