Transsibírska magistrála by mohla viesť až do Viedne

SITA
5.7.2013 21:26

Transsibirská magistrála je najdlhšia železničná trať na svete, hlavná dopravná tepna Ruska dlhá viac ako 9000 kilometrov.

Transsibírska magistrála by mohla viesť až do Viedne
SITA

Ruská Transsibirská magistrála by mohla viesť až do rakúskej Viedne. O preskúmaní tejto možnosti a následnej prípadnej realizácii sa v piatok predbežne dohodli šéfovia železničných spoločností Ruska, Ukrajiny, Slovenska a Rakúska, Cieľom je zvýšiť objem nákladnej dopravy a prepojiť strednú Európu s trhmi v Ázii. Železničné spojenie z Viedne do Vladivostoku by sa mohlo stať vážnou konkurenciou pre lodnú dopravu. Tej trvá prevoz nákladu na ruský Ďaleký východ približne 30 dní. Vlak by to na trase Vladivostok-Moskva-Kyjev-Bratislava-Viedeň dokázal znížiť o polovicu. Rakúsko si navyše od toho projektu sľubuje tisíce nových pracovných miest a zvýšenie príjmov. Možnosti výstavby budú teraz predmetom skúmania a v roku 2014 by malo padnúť konečné rozhodnutie, píše portál českého denníka Mladá Fronta Dnes.

Transsibirská magistrála je najdlhšia železničná trať na svete, hlavná dopravná tepna Ruska dlhá viac ako 9000 kilometrov. Cesta z Moskvy do Vladivostoku pretína takmer 90 miest a trvá šesť dní. Magistrála je veľmi dôležitá z obchodného hľadiska a celkovo ročne prepraví asi 20 000 kontajnerov. Na magistrálu sa navyše napájajú vlaky smerujúce do Číny, Mongolska či Severnej Kórey.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok