Egyptské Moslimské bratstvo na dnes chystá protesty

TASR TA3
5.7.2013 07:52

Pod heslom Piatok odmietnutia budú pochodovať tisíce prívržencov hnutia ulicami Káhiry. Armáda avizovala, že ak bude demonštrácia pokojná, nemá dôvod proti nej zasiahnuť. Problémy boli včera aj na pobreží Sinaja, kde na vojakov útočili militanti. Dnes tam vyhlásili výnimočný stav.

Egyptské Moslimské bratstvo na dnes chystá protesty
SITA

Vedenie armády podľa agentúry Reuters pred dnešnými ohlásenými protestmi Moslimského bratstva, ktorého členom je zosadený prezident Muhammad Mursí, napísalo na svojom profile na sieti Facebook: "Múdrosť, skutočné vlastenectvo a konštruktívne ľudské hodnoty, na ktorých nasledovanie vyzvali všetky náboženské skupiny, nás zaväzujú k tomu, aby sme neprijímali žiadne mimoriadne a svojvoľné opatrenia proti niektorým skupinám alebo politickým hnutiam".

"Pokojný protest a sloboda prejavu sú práva garantované každému. Egypťania to získali ako jeden z najdôležitejších výdobytkov ich slávnej revolúcie," píše sa ďalej v stanovisku.

Armády však ďalej varovala, že nadmerné využitie tohto práva by mohlo priniesť aj negatíva v podobe blokády ciest, meškania platieb dávok zo sociálneho systému či celkového ochromenia inštitúcií. To by podľa generálov ohrozilo sociálny zmier, národné záujmy a poškodilo bezpečnosť a hospodárstvo Egypta.

Egyptská islamistická koalícia vedená Moslimským bratstvom vyzvala vo štvrtok obyvateľov krajiny, aby dnes demonštrovali po celej krajine proti vojenskému prevratu, ktorý zosadil demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Protest nazvali "Piatok odmietnutia". Islamisti vyzvali Egypťanov, aby "prevzali ulice a pokojne sa mobilizovali" po piatkových modlitbách.

Egyptská armáda poprela správy médií, že vyhlásila v Sueze a Južnom Sinaji mimoriadny stav. V tejto oblasti však zvýšila svoju pohotovosť po sérii útokov islamistov neďaleko hraníc s Izraelom, pri ktorých zahynul  egyptský vojak. Hraničný priechod do palestínskeho pásma Gazy zostáva zatvorený na neurčito.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok