Armáda oznámila zosadenie prezidenta Mursího a zrušila platnosť ústavy

TASR TA3
3.7.2013 16:38

Najvyšší veliteľ egyptskej armády generál Abdal Fattáh Chalíl Sísí vydal deklaráciu o zrušení platnosti ústavy. Oznámil zároveň zosadenie islamistického prezidenta Muhammada Mursího z jeho postu, zastupujúcou hlavou štátu bude do konania volieb predseda ústavného súdu.

Armáda oznámila zosadenie prezidenta Mursího a zrušila platnosť ústavy
SITA

Sísí vyzval na vypísanie prezidentských a parlamentných volieb, zostavenie komisie na preskúmanie ústavy a komisie pre národné zmierenie, ktorá bude zahŕňať aj hnutia mládeže. Veliteľ armády dodal, že "cestovná mapa" bola prijatá širokým spektrom politických skupín, informovala tlačová agentúra DPA.

Vyhlásenie generála Sísího v televízii - kde pri ňom stál aj koptský pápež Tawadros II. - sprevádzali ohňostroje na uliciach.

Egyptský odvolací súd medzitým potvrdil jednoročný trest pre premiéra Hišáma Kandíla a nariadil jeho odvolanie z funkcie.


Kandíla odsúdili v apríli za neschopnosť znovu znárodniť textilnú spoločnosť, ktorú odpredala zosadená vláda prezidenta Husního Mubaraka, doplnila agentúra Reuters.

Mursí odsúdil oznámenie armády ako vojenský prevrat

Mursí odmietol opatrenia vrátane svojho odvolania, ktoré dnes večer oznámila armáda, ako "vojenský prevrat". Vyplýva to z vyjadrenia zverejneného na jeho stránke na sociálnej sieti Facebook, o ktorom informovala tlačová agentúra Reuters.

Abdel-Fattah el-Sissi Mursí (SITA).jpg

Abdal Fattáh Chalíl Sísí a Muhammad Mursí na fotografii z roku 2012

Tahrír "vybuchol" od nadšenia, opozícia žiada ľudí zostať na námestiach

Ľudia zhromaždení na káhirskom námestí Tahrír dnes s obrovským nadšením reagovali na správu o zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Radosť prejavovali aj odpaľovaním ohňostrojov, tancom a mávaním egyptskými zástavami.

Zosadený prezident sa podľa niektorých zdrojov zdržiava na neznámom mieste. Niektoré egyptské médiá dokonca informovali, že naňho bolo uvalené domáce väzenie, podľa iných ho previezli do sídla vojenskej rozviedky.

Káhirské námestie Tahrír bolo v uplynulých dňoch len jedným z centier demonštrácií proti Mursímu, ktoré boli najväčšie od roku 2011, keď bol zvrhnutý Husní Mubarak. Po tom, ako televízie odvysielali vyhlásenie najvyššieho veliteľa egyptskej armády generála Abdala Fattáha Chalíla Sísího o prezidentovom zosadení, milióny Mursího odporcov v mestách po celej krajine nadšene kričali: "Boh je veľký" alebo "Nech žije Egypt".


Napriek tomu, že opozícia dosiahla jeden zo svojich hlavných cieľov, jej vedenie vyzvalo svojich priaznivcov, aby ešte neopúšťali námestia. Hnutie Tamarud, hlavný organizátor protestov proti Mursímu, vo večernom vyhlásení ľudí vyzvalo, aby zostali na uliciach, kým nebudú splnené všetky ciele revolúcie.

Opozičný líder Muhammad Baradej označil dnes plán riešenia politickej krízy oznámený armádou, zahŕňajúci zosadenie prezidenta Muhammada Mursího, za pokračovanie revolúcie arabskej jari z roku 2011.

Baradej novinárom povedal, že "cestovná mapa" iniciovaná armádou spĺňa hlavnú požiadavku protestujúcich, ktorou sú skoré prezidentské voľby. "Dúfam, že to bude znamenať začiatok novej éry pre revolúciu za januára 2011," vyhlásil.

egypt.jpg

Mursího zosadenie je podľa Moslimského bratstva smutným dňom pre Egypt

Oznámenie egyptskej armády o zosadení prezidenta Muhammada Mursího je "smutným dňom pre egyptské demokratické ašpirácie, zradou revolúcie a miliónov Egypťanov, ktorí verili v demokraciu," uvádza sa v mikroblogu hnutia Moslimské bratstvo zverejnenom dnes na jeho oficiálnej stránke v angličtine.

egypt ženy.jpg
ojaci.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok