Bolívijský prezident Morales odletel z Viedne do vlasti, Snowden v lietadle nebol

TA3 TASR
3.7.2013 06:24

Bolívijský prezident Evo Morales môže po nedobrovoľnom medzipristátí vo Viedni odcestovať domov. Všetky podmienky na to boli splnené, oznámil dnes rakúsky prezident Heinz Fischer na spoločnej tlačovej konferencii s Moralesom na viedenskom letisku.

Bolívijský prezident Morales odletel z Viedne do vlasti, Snowden v lietadle nebol
SITA

"Španielsky vzdušný priestor je otvorený," potvrdil Fischer. Vláda v Madride poskytla bolívijskému prezidentovi právo na prelet nad svojím územím a tiež na medzipristátie na Kanárskych ostrovoch, kde si lietadlo doplní palivo, informovala rakúska tlačová agentúra APA s odvolaním sa na španielske ministerstvo zahraničných vecí.

Bolívijské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že lietadlo s prezidentom Evom Moralesom bolo v utorok večer donútené pristáť vo Viedni. Dôvodom bolo "neopodstatnené podozrenie", že na palube sa nachádza Edward Snowden, bývalý spolupracovník amerických tajných služieb. Rakúske úrady na letisku vo Viedni so súhlasom Moralesa prehľadali jeho lietadlo, na jeho palube ktorého však nenašli žiadne neoprávnené osoby. Morales odletel z Viedne okolo 11.30 h, uviedla APA.

Šéf bolívijskej diplomacie David Choquehuanca povedal, že vládne lietadlo, ktoré smerovalo z Moskvy do vlasti, donútili k medzipristátiu, pretože Francúzsko a Portugalsko mu nepovolili prelet. Podľa agentúry Reuters Morales počas návštevy Ruska povedal, že zváži udelenie azylu Snowdenovi, ak o to požiada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok