Členovia ASEAN chcú dohodu s Čínou o Juhočínskom mori

TASR, TA3
30.6.2013 09:16

Ministri zahraničných vecí juhovýchodných ázijských krajín chcú zintenzívniť dialóg s Čínou a dohodnúť sa na záväzných pravidlách pre lodnú dopravu, s cieľom predísť narastajúcemu napätiu kvôli sporným územiam v Juhočínskom mori.

Agentúra DPA citovala indonézskeho šéfa diplomacie Martyho Natalegawa, podľa ktorého absencia akýchkoľvek právne záväzných pravidiel medzi krajinami s námornými spormi vedie "iba k väčšej neistote".

"Tento pocit anarchie a bezprávia je príliš veľkým rizikom," povedal Natalegawa počas stretnutia ministrov zahraničných vecí ASEAN (Združenie krajín juhovýchodnej Ázie) v brunejskom Bandar Seri Begawan. Ministri sa majú dnes stretnúť so svojím čínskym rezortným kolegom Wang Iom a prerokovať dané otázky.

Štyria členovia ASEAN - Filipíny, Vietnam, Malajzia a Brunej - si robia nároky na územia v Juhočínskom mori, zatiaľ čo Čína pokladá celé more za svoje územie. Bezpečnostní analytici vyjadrili obavy z narastajúceho počtu incidentov v regióne. Naposledy, 9. mája, filipínska pobrežná hliadka zabila rybára z Taiwanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok