SDKÚ-DS: Vláda ide opačne ako Európa, daň z príjmu treba firmám znížiť

TASR TA3
25.6.2013 15:58

Predstavitelia opozičnej strany SDKÚ-DS chcú, aby vláda znížila sadzbu dane z príjmu právnických osôb z 23 % na 19 %. "Momentálne sú firemné dane na Slovensku najvyššie z postkomunistických krajín," povedal dnes na tlačovej konferencii na pôde parlamentu podpredseda strany Ivan Štefanec.

SDKÚ-DS: Vláda ide opačne ako Európa, daň z príjmu treba firmám znížiť

Vedenie SDKÚ-DS dnes na tému daní rokovalo s ekonomickými expertmi za okrúhlym stolom.

Účastníci sa na rokovaní snažili nájsť odpovede na otázku, ako súvisí daňová problematika s vysokou nezamestnanosťou a rastúcou zadlženosťou krajiny. "Naša nezamestnanosť je vyššia o viac než jeden percentuálny bod oproti minulému roku, náš dlh je historicky najvyšší a vláda si zatiaľ stále nechce priznať túto chybu," vyhlásil Štefanec.

Návrh SDKÚ-DS na zníženie dane z príjmu, ktorý má napraviť kroky vlády Roberta Fica, všeobecne podporili aj ekonomickí experti. Štefanec takisto upozornil, že daňové trendy na Slovensku idú v súčasnosti v opačnom prúde ako v západnej Európe. Viaceré krajiny ako Veľká Británia a Švédsko totiž začali znižovať dane. "Od budúceho roka to bude aj Fínsko a Dánsko," podotkol podpredseda strany.

Poslanec Národnej rady SR a bývalý minister financií Ivan Mikloš zdôraznil, že zrušenie rovnej dane bolo nerozumným krokom, nakoľko šlo o funkčný systém. Zároveň však dodal, že jeho strana sa momentálne nesnaží o znovuobnovenie rovnej dane. "Navrhujeme aspoň vyriešenie tej najväčšej hlúposti, tej najhoršej veci, ktorou je zvýšenie dane z príjmu právnických osôb," povedal Mikloš.

Podľa riaditeľa Tlačového odboru Ministerstva financií (MF) SR Radka Kuruca by zníženie daní pre firmy znamenalo pokles príjmov štátneho rozpočtu o stovky miliónov eur. "To, že zníženie daní prinesie vyššie príjmy, je mýtus, respektíve zbožné prianie pánov z SDKÚ," uviedol Kuruc.

Pozrite si TB SDKÚ-DS o zmenách v daňovom systéme

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok