Funkcionári, ktorí nepodali priznania dostali pokuty

SITA TA3 TASR
25.6.2013 15:05

Za odpustenie pokuty Vincentovi Lukáčovi bol okrem poslancov za Smer-SD aj poslanec KDH Alojz Přidal, pretože Lukáč bol zlatý poslanec.

Funkcionári, ktorí nepodali priznania dostali pokuty
SITA

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes udeľoval pokuty verejným funkcionárom, ktorí nepredložili majetkové priznania za rok 2012 včas alebo vôbec. V piatich prípadoch však výbor konanie zastavil. Pokutu vo výške jedného platu neudelil bývalému poslancovi NR SR za SNS Vincentovi Lukáčovi. Ako povedal novinárom predseda výboru Miroslav Beblavý, zo 49 konaní proti funkcionárom, ktorí nepodali alebo podali neskoro majetkové priznania, výbor tri zastavil, pretože nebol porušený zákon. "Ďalšie dve zastavil výbor hlasovaním väčšiny. Ide o prípad bývalého poslanca za SNS Vincenta Lukáča a člena súdnej rady Juraja Sopoligu. Ja som hlasoval za pokutu, pretože obaja jasne porušili zákon, ale výbor sa s tým nestotožnil,“ povedal Beblavý.

Za odpustenie pokuty Lukáčovi bol okrem poslancov za Smer-SD aj poslanec za KDH Alojz Přidal. „Lukáč bol zlatý poslanec. Nebol úplne kompetentný vykonávať funkciu poslanca, ale bol výborný hokejista. Verím mu, keď napísal, že to urobil z nevedomosti a neznalosti. Verím mu oveľa viac ako manažérovi, ktorý sa ospravedlňoval, že jeho asistentka bola na rizikovom tehotenstve. Na prípad Lukáča som sa pozeral ľudsky. Keď bol v parlamente, nevedel posúdiť, či je v koalícii alebo opozícii, či je vo vláde alebo v parlamente. Ľudsky mi je ho ľúto,“ zdôvodnil svoj postoj Přidal. Zákon by mal podľa neho síce platiť pre každého, aj pre Vinca Lukáča, ale ten je podľa Přidala v ťažkej situácii. „Jeho by som ospravedlnil. Len v jeho prípade som pokutu nepodporil. Rozhodujúce bolo hlasovanie poslancov za Smer, ktorí tiež hlasovali za,“ povedal Přidal, ktorý hlasovaním podporil pokutu pre svojho straníckeho kolegu Mariána Radošovského.

Aj Rafael Rafaj mal však v pléne svojho obhajcu podobne ako Lukáč. Za Rafaja sa prihovoril Peter Osuský zo SaS. Pripomenul, že Rafaj podal priznanie na nesprávnom formulári a po upozornení to okamžite napravil. Podľa Osuského nie je celkom správne ho pokutovať. Väčšina však rozhodla o udelení pokuty.

Výbor udelil 44 pokút vo výške jedného funkčného platu. Išlo predovšetkým o manažérov štátnych podnikov, ale aj niektorých bývalých poslancov NR SR. Okrem Radošovského dostal pokutu napríklad Rafael Rafaj (SNS), Július Stanko (KDH), Szilárd Somogyi (SaS), Igor Sidor (Most-Híd). Pokutu nedostal bývalý poslanec Ivan Chaban (SDKÚ-DS), ktorý je v ťažkom zdravotnom stave. Beblavý upozornil, že všetci verejní funkcionári až na desiatich priznania podali. „Desať verejných funkcionárov dodnes priznania nepodalo. Rafaj alebo Lukáč urobili chybu, ale nie je to o transparentnosti ich majetkového priznania. U desiatich funkcionárov, ktorí sa neobťažovali podať priznania, vidím u nich zásadnejší problém, lebo je na mieste otázka, čo chcú tajiť,“ povedal s tým, že napríklad bývalý štátny tajomník ministerstva financií Branislav Ďurajka odmietol priznanie, pretože podľa neho výbor na to nemá právo. Majetkové priznania 634 funkcionárov, ktoré majú približne 10 000 strán, budú podľa Beblavého od dnešného dňa na internete, aby si ich verejnosť mohla skontrolovať.

Členovia výboru sa dnes pobavili najmä na vysvetlení bývalého člena predstavenstva Železničnej spoločnosti Jaroslava Danišku, ktorý zdôvodnil nepodanie majetkového priznania tým, že jeho asistentka mala rizikové tehotenstvo a on sa na ňu úplne spoliehal. Zároveň poslancov ubezpečil, že pre budúcnosť prijal opatrenia, aby sa situácia neopakovala. Toto zdôvodnenie vyvolalo u poslancov vlnu smiechu.

Verejní funkcionári mali do parlamentu predložiť majetkové priznania za rok 2012 do 2. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok