Lotyšsko bude 18. krajinou eurozóny

TA3, TASR
20.6.2013 21:58

Lotyšsko sa od prvého januára budúceho roka stane osemnástym členom eurozóny. Potvrdili to ministri financií členských krajín. Odborníci považujú prijatie Lotyšska do eurozóny za dobrý signál toho, že sa únia dostáva z dlhovej krízy.

Lotyšsko bude 18. krajinou eurozóny
SITA

Euroskupina na svojom dnešnom zasadnutí v Luxemburgu dala odporúčanie lídrom krajín Európskej únie (EÚ) na prijatie Lotyšska do eurozóny. Lídri členských štátov EÚ sa stretnú na summite 27. a 28. júna v Bruseli. Konečné rozhodnutie potom prijmú ministri financií EÚ 9. júla.Lotyšsko, ktoré má dva milióny obyvateľov, plní všetky maastrichtské kritériá a má sa stať 18. členským štátom eurozóny.

Európska komisia (EK) a Európska centrálna banka (ECB) potvrdili pripravenosť Lotyšska na vstup do eurozóny približne pred dvomi týždňami. Zadlženosť krajiny predstavovala na konci vlaňajška 40,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom maximálne dovolených je 60 % HDP. Deficit verejných financií v roku 2012 dosiahol 1,2 % HDP, pričom povoleným stropom sú 3 % HDP.

Experti považujú prijatie Lotyšska za dôležitý politický signál, ktorý ukazuje, že spoločná mena je po rokoch dlhovej krízy opäť atraktívna. Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn považuje záujem Lotyšska o prijatie eura za znak toho, že európska menová únia opäť získala dôveru.

Svetová finančná kríza mala na Lotyšsko koncom roka 2008 výrazný negatívny vplyv a krajinu zachránili pred krachom len medzinárodné úvery vo výške 7,5 miliardy eur.

ECB však vyjadrila aj obavy. Starosti jej robia inflačné tlaky. Cenová hladina a príjem na osobu je v Lotyšsku nižší ako v eurozóne, čo znamená, že v strednodobom horizonte treba počítať s vyšším tempom rastu spotrebiteľských cien ako v eurozóne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok