Demonštranta z protestu Gorila súd oslobodil

TASR
10.6.2013 14:42

Sudca okresného súdu Bratislava I dnes oslobodil spod obžaloby Jána J., ktorý sa počas protestu Gorila pred parlamentom dostal do konfliktu s policajtom. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal. Vo veci bude ďalej rozhodovať krajský súd.

Demonštranta z protestu Gorila súd oslobodil

"Podľa názoru súdu bola jednoznačne preukázaná len tá skutočnosť, že dvaja až traja policajti obžalovaného niesli z miesta činu, pričom je tam vidieť, že v jednom prípade obžalovaný otvorenou dlaňou zasiahol jedného z policajtov do tváre, ktorú mal chránenú prilbou a maskou," uviedol sudca na margo videozáznamu, ktorý dnes na hlavnom pojednávaní prehrali. Ako sudca ďalej uviedol, nebolo preukázané, že neprišlo k viacerým úderom ako tvrdil poškodený. "Súd dospel k záveru, že vzhľadom na intenzitu celého tohto konania a stupeň, ktorý je úplne minimálny, uvedené konanie obžalovaného nie je trestným činom a preto súd obžalovaného spod obžaloby v plnom rozsahu oslobodil," uviedol sudca.

Ján J. bol s rozsudkom spokojný. "Som rád, že som bol oslobodený to je jedna vec a myslím si, že pokiaľ by okresná prokuratúra požadovala ďalšie šetrenie, tak pokojne celý tento proces sa rozšíri ešte do väčšej šírky a môže byť veľmi nepríjemný mnohým ľudom," povedal. Na otázku, prečo udieral policajta povedal, že z jeho strany išlo iba o obranu.

Počas protestu Gorila z 29. februára 2012 sa Ján J. pred budovou parlamentu dostal do konfliktu s policajtmi, pričom jedného z nich udieral rukami do prilby. Súd pôvodne vydal trestný rozkaz, ktorým ho potrestal zaplatením 200 eur. Ján J. s tým nesúhlasil, preto sa konalo hlavné pojednávanie. Na proteste pred parlamentom sa zúčastnilo asi sto ľudí. Ján J. z Kozároviec v okrese Levice pred súdom priznal, že policajta, ktorý voči nemu zakročil, udieral do prilby, konal však v šoku. Podľa svojich slov sa chcel zastať iného muža, voči ktorému zasahovala polícia. Zásah vyvolali niektorí demonštranti, ktorí rozoberali zábrany pred Národnou radou SR.

Hlavného pojednávania sa ako svedkovia zúčastnili aj viacerí politici. Naposledy koncom mája pred sudcom vypovedal poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister vnútra Daniel Lipšic, ktorý sa nevedel vyjadriť k protestu pred parlamentom ani k zásahu polície. Lipšica, ako aj iných poslancov navrhla vypočuť ako svedkov obhajoba. Podobne nevedeli veľa povedať k protestu Gorila ani poslanci NR SR Pavol Hrušovský a Ľubomír Galko, ktorí vypovedali na pojednávaní v polovici apríla. Obaja totiž boli v čase protestu na rokovaní v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok