Opozičná SDKÚ-DS navrhla parlamentu zníženie dane pre firmy na 19 %

TASR
6.6.2013 14:20

Pomoc podnikateľskému prostrediu či zlepšenie podmienok pre tvorbu nových pracovných miest. Toto by malo priniesť zníženie dane z príjmu pre firmy zo súčasných 23 % na pôvodných 19 %. Tvrdí to opozičná strana SDKÚ-DS.

Opozičná SDKÚ-DS navrhla parlamentu zníženie dane pre firmy na 19 %
SITA

Národnej rade (NR) SR už predložila návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorou chce takúto úpravu zaviesť do praxe.

O návrhu budú poslanci diskutovať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína 18. júna. Novelu zákona predkladá plénu štvorica poslancov za SDKÚ-DS, a to Ivan Štefanec, Ľudovít Kaník, Pavol Frešo a Ivan Mikloš. Zníženú daň navrhujú na Slovensku zaviesť od januára 2014.

Podľa Štefanca je v súčasnosti slovenská daň z príjmu pre firmy najvyššia z postkomunistických krajín, čo Slovensku odháňa nových investorov a tvorcov pracovných miest. "Vidieť to aj v štátnej kase, ktorá sa počas prvých štyroch mesiacov nenaplnila podľa očakávaní," opísal poslanec. Pretože pri znížených daniach z aktivity, sa práve ekonomická aktivita podľa jeho slov zvyšuje a tým sa zvyšujú aj príjmy štátu. "Považujem za logický krok opraviť túto chybu," podotkol Štefanec.

Daň z príjmu pre firmy na úrovni 19 % už na Slovensku bola. K jej zvýšeniu na aktuálnych 23 % pristúpila súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) od januára tohto roku. Išlo o jedno z konsolidačných opatrení kabinetu, od ktorého si rezort financií sľubuje vyššie príjmy do rozpočtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok