Su Tij ohlásila prezidentskú kandidatúru

TASR
6.6.2013 11:38

Líderka mjanmarskej opozície Aun Schan Su Ťij dnes oznámila, že sa mieni uchádzať o prezidentský úrad. Informovala o tom televízia CNN.

Su Tij ohlásila prezidentskú kandidatúru
SITA

"Chcem kandidovať za prezidenta a hovorím to otvorene. Keby som predstierala, že nechcem, nebolo by to čestné," vyhlásila laureátka Nobelovej ceny za mier počas diskusie na Svetovom ekonomickom fóre o východnej Ázii, ktoré sa koná v mjanmarskej metropole Nepjito.

Na konferencii sa zúčastňuje aj prezident Thein Sein a ďalší predstavitelia Mjanmarska. Su Ťij však konštatovala, že jej prezidentská kandidatúra bude možná, len ak sa dôjde k zmenám platnej mjanmarskej ústavy. O prijatie príslušných ústavných dodatkov sa bude usilovať jej politická strana.

Dlhé roky vládnuca vojenská junta odovzdala v roku 2011 moc civilnej vláde, ktorá v bývalej Barme spustila demokratizačné i ekonomické reformy. Medzinárodné spoločenstvo na to zareagovalo uvoľňovaním sankcií voči tejto krajine juhovýchodnej Ázie.

Podľa Su Ťij, ktorú len pred dvoma rokmi prepustili z dlhoročného domáceho väzenia, ale väčšina Mjanmarčanov zatiaľ z reforiem nijako neprofituje.

"Keď stretnete človeka na ulici, ak hovoríte s ľuďmi v dedinách, veľká väčšina z nich povie, že sa im životy od roku 2010 vôbec nezmenili," konštatovala Su Ťij.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok