Le Penová by mala prísť o imunitu, rozhodol výbor

SITA
2.6.2013 09:52

Francúzi ešte v novembri požiadali europarlament, aby Le Penovú zbavil poslaneckej imunity za výroky, ktoré podľa prokuratúry urážajú moslimov.

Le Penová by mala prísť o imunitu, rozhodol výbor
TASR

Výbor Európskeho parlamentu tento týždeň rozhodol o zbavení imunity v prípade francúzskej europoslankyne Marie Le Penovej, ktorá je zároveň líderkou krajne pravicového Národného Frontu. V sobotu o tom informoval hovorca EP. Vo Francúzsku chcú Le Penovú súdiť za jej výroky, v ktorých prirovnala moslimov k nacistickým okupantom.

Výbor na rokovaní za zatvorenými dverami odporučil, aby europarlament Le Penovú vydal na stíhanie, informovala britská stanica BBC. Nie je jasné, koľko europoslancov bolo za, údajne však išlo o jednoznačné rozhodnutie. Konečné slovo bude mať Európsky parlament.

Francúzi ešte v novembri požiadali europarlament, aby Le Penovú zbavil poslaneckej imunity za výroky, ktoré predniesla na sneme strany v decembri 2010. "Tým, ktorí chcú hovoriť o druhej svetovej vojne, hovoriť o okupácii, by sme mali konečne povedať o okupácii nášho územia," povedala kontroverzná pravičiarka na margo moslimov žijúcich vo Francúzsku. "Toto je okupácia nášho územia... Nemajú ozbrojené vozidlá, ani vojakov, ale je to taká istá okupácia," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok