Bratislavská univerzitná nemocnica znížila stratu o 3,5 milióna eur

TASR
2.6.2013 09:16

Najväčšia slovenská nemocnica, Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), zaznamenala za prvé štyri mesiace tohto roka v medziročnom meradle pozitívny ekonomický vývoj.

Bratislavská univerzitná nemocnica znížila stratu o 3,5 milióna eur
SITA

Nemocnica znížila stratu o vyše 20 percent, čo predstavuje 3,5 milióna eur. Úspory zaznamenala UNB vo všetkých nákladových položkách s výnimkou mzdových, kde bol 11-percentný nárast.

"Prevádzkovými opatreniami robíme viac výkonov a skracujeme čakacie lehoty na plánované operácie, sprísnili sme kontrolu spotreby liekov, začali sme so zavádzaním elektronického sledovania spotreby, prehodnotili sme nové zmluvné podmienky s kľúčovými dodávateľmi energií," uviedol riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch. Ďalšiu výraznú úsporu očakáva z novo realizovaných verejných obstarávaní vo vybraných komoditách a službách.

UNB skončila vlaňajší rok v strate 52,3 milióna eur, čo je asi o dva milióny viac ako rok predtým. Dôvodom mali byť vyššie mzdy zamestnancov. Tie tvoria asi dve tretiny celkových nákladov a v niektorých mesiacoch pri navyšovaní miezd v roku 2012 presahovali výšku výnosov zo zdravotných poisťovní. Aj efekt súčasných opatrení tak bol z polovice pohltený nárastom mzdových výdavkov.

Vedenie UNB má podľa hovorkyne nemocnice Petry Stano Maťašovskej rozpracované ďalšie racionalizačné opatrenia v oblasti reštrukturalizácie pracovísk smerujúce k zlepšeniu využitia personálnych a technických kapacít, ktoré by aj v nasledujúcom období mali priniesť ekonomický efekt. "Pri ich príprave kladie dôraz na postavenie UNB v rámci systému zdravotnej starostlivosti a zdravotníckeho vzdelávania tak, aby neboli dotknuté," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok