Rozhodnutie členov OPEC viedlo k poklesu ceny barelu

TASR
1.6.2013 11:28

Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával v piatok (31. 5.) na newyorskej komoditnej burze po 91,97 USD (70,71 eura). Jeho cena v priebehu obchodovania klesla o 1,64 USD. Informovala o tom agentúra AP.

Rozhodnutie členov OPEC viedlo k poklesu ceny barelu
TA3

Cena barelu severomorskej ropy Brent sa v Londýne znížila o 1,80 USD a obchodníci ju nakupovali napokon po 100,39 USD.

Pokles ceny oboch hlavných druhov ropy, od ktorých sa na svetovom trhu odvodzujú ceny jej ostatných druhov, ovplyvnilo rozhodnutie ministrov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Ich stretnutie sa konalo v piatok tradične vo Viedni, kde má medzinárodný kartel sídlo. Ministri sa dohodli, že v nasledujúcich mesiacoch zachovajú ťažobné kvóty na doterajšej úrovni, to znamená, že ich denná ťažba suroviny zostane na 30 miliónoch barelov denne napriek tomu, že trh je zásobovaný nadpriemerne.

V prvých piatich mesiacoch tohto roka sa barel WTI predával v rozpätí 88 až 98 USD. Jeho priemerná cena bola 94,01 USD, čo bolo o 13 centov menej, než v rovnakom období vlaňajška.

Členovia OPEC dodávali na trh viac ropy, než si stanovili ako denný limit. Analytici predpokladajú, že pokračovanie trendu povedie v nasledujúcich mesiacoch k ďalšiemu poklesu ceny strategickej komodity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok