Kríza spoločnej meny je za nami, hlási Šefčovič

SITA, TA3
31.5.2013 11:52

Dôvera v euro sa vrátila, eurokríza sa skončila, vyhlásil na piatkovej konferencii o stave EÚ v Bratislave podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Kríza spoločnej meny je za nami, hlási Šefčovič

"Myslím, že nepreženiem, keď poviem, že kríza našej spoločnej meny je za nami. Eurokríza sa skončila," uviedol Šefčovič s tým, že dôvera v spoločnú menu bola obnovená. Podľa Šefčoviča naďalej pretrváva slabý hospodársky rast, obrovská nezamestnanosť a dlhová kríza.

"To sú oblasti, na ktoré sa musíme zamerať, ale ten pocit iminentnej krízy pádu spoločnej meny je za nami, a to je obrovský výsledok za to sústredené úsilie v uplynulom období," myslí si. Ako dodal, kým sa však naštartujú ekonomiky členských krajín EÚ, určitý čas to ešte bude trvať.

Šefčovič verí, že rok 2013 bude zlomový. "Verím tomu, že v druhej polovici roka sa prehupneme vo väčšine členských krajín do pozitívnych čísel," uviedol. Šefčovič verí, že postupné odstraňovanie bariér na jednotnom trhu prinesie mnoho nových pracovných príležitostí a že budeme pokračovať v ambicióznej, ale rozumnej konsolidácii.

"A to z toho dôvodu, že dlh v rámci EÚ je obrovský, a to číslo, ktoré som počul na poslednom zasadnutí kolégia, že EÚ ročne minie 331 mld. eur na obsluhu svojho dlhu, je tak obrovské, že predstavuje takmer dva a pol ročný rozpočet EÚ," doplnil.

Súčasná kríza v konečnom dôsledku podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka EÚ prospeje. "Je totiž jedinečnou príležitosťou robiť dlhodobo odkladané, ale potrebné reformy, zamerané na posilnenie konkurencieschopnosti národných ekonomík," vyhlásil minister zahraničia na dnešnej konferencii o stave EÚ. Kríza je podľa neho zároveň šancou na prehĺbenie integrácie.

Lajčák je však presvedčený, že ak sa nebudú dodržiavať dohodnuté pravidlá, "nepomôžu nám ani akékoľvek skvelé konštrukcie našej budúcej európskej architektúry". Ak sme v minulých rokoch dôveru finančných trhov a občanov strácali či stratili, niečo sme podľa ministra nerobili tak, ako sme mali.

"Dohodnuté pravidlá musia platiť pre všetkých, inak sa nám nepodarí obnoviť dôveru trhov aj občanov. Naši občania musia vedieť, že tvrdé opatrenia, ktoré robíme, budú vykonané aj v iných krajinách a že nebudú uplatňované žiadne výnimky a úľavy," poznamenal Lajčák. Ako dodal, domáce úlohy si na Slovensku plníme dôsledne, a preto nepovažujeme za správne, keď niektoré krajiny oznamujú, že si záväzky plniť nebudú.

Rozhovor s Marošom Šefčovičom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok