I. Matovič: opozičná SaS vstúpila do drogovej koalície s vládnym Smerom-SD

TA3
26.5.2013 14:11

Opozičná SaS vstúpila do drogovej koalície s vládnym Smerom-SD. V dnešnej relácii televízie Markíza Na telo to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič na margo schválenej novely Trestného zákona, ktorá dáva drogovo závislým druhú šancu. Právnu normu presadil Smer-SD, podporila ju aj SaS.

I. Matovič: opozičná SaS vstúpila do drogovej koalície s vládnym Smerom-SD
TASR

Matovič, ktorý právnu normu kritizuje, tvrdí, že užívateľov drogy považujeme za obete dílerov. "To, čo spáchal Smer-SD so SaS zahlasovaním za to, že díleri drog by nemuseli ísť do väzenia, to je veľmi nezodpovedné. Celý ten paragraf hovorí o díleroch drog," upozornil Matovič. Podľa jeho slov vládny Smer-SD aj SaS podsúvajú verejnosti, že znížili tresty pre ľudí, ktorí majú na diskotéke dve-tri cigarety marihuany. "Oni ich ale znížili pre tých, ktorí chodia na tie diskotéky predávať. Navyše netýka sa to len marihuany, ale aj tvrdých drog," upozornil.

Poslanec Martin Poliačik (SaS) je však presvedčený, že novelou sa docieli, že štát bude trestať len obchod s drogami a užívateľov bude vnímať ako ľudí, ktorí majú problém. "Posilní sa liečenie ľudí, keďže užívatelia nepôjdu rovno do basy. Ak by bolo len desať percent ľudí, u ktorých držba drogy nesúvisela s 'dílovaním', tak pre nich by mala byť možnosť podmienky a probačného dohľadu. Užívateľ neškodí spoločnosti natoľko, aby musel ísť do basy," uviedol Poliačik.

Tvrdenia, že novela propaguje drogy, odmieta. "Ja som mal možnosť vidieť niekoľko mne blízkych ľudí, ktorí už nie sú živí. Ja viem, aké obrovské nebezpečenstvo je na drogovej scéne. Nikdy som nikoho nenabádal, aby drogy bral, ale niektorí drogy berú, to je fakt. My musíme určiť dobré pravidlá, či ich štát má v prvom rade trestať alebo im pomáhať. Táto novela dáva sudcovi širšie možnosti, ako s tým človekom bude zachádzať," vysvetlil. Podľa jeho slov novela nie je výhodou pre dílerov, lebo pri hraničných množstvách drog musí sudca skúmať, či ich nepredával. "Ak áno, tak sa na neho bude pozerať ako na dílera," uviedol.
Matovič však upozornil, že už podľa súčasného zákona sa mohol užívateľ drogy dohodnúť so sudcom na vine a treste, ak napríklad udal dílera. "Tohto veľmi dobrého nástroja sa zbavujeme. Či to bude díler alebo užívateľ, všetci budú beztrestní. Podporuje to užívanie drog," vyhlásil.

Šéfovi Obyčajných sa nepáči ani ustanovenie, podľa ktorého je homofóbia pre štát rovnako neprijateľná ako rasizmus. "To znamená, že keď teraz si nejaký satanista počká babičku idúcu z kostola a dotlčie ju, keď niekto dobije zdravotne postihnutého a keď niekto zbije homosexuála, tak ten posledný dostane výrazne vyšší trest. Týmto povýšili homosexuálov nad zdravotne postihnutých či kresťanov. Nemali by sme z nich teraz robiť nejakú nadradenú rasu," myslí si.

Poliačik súhlasí, že akýkoľvek nenávistný trestný čin by mal byť prísne posudzovaný. "Chceli sme, aby bol zoznam širší, čo nám neprešlo. To ale neznamená, že tam nemajú byť aj tresty za homofóbiu," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok