Nové strany podľa Radičovej neponúkli novú koncepciu pravice

SITA
25.5.2013 10:58

Nikto zatiaľ podľa expremiérky Ivety Radičovej neponúkol alebo nepredostrel hodnotovú novú koncepciu pravice, napriek jej štiepeniam. Ako povedala Radičová v rozhovore pre agentúru SITA, v opozícii to je čas na to, aby si politické strany robili „poriadok“ vo vlastných radoch, ale je to už príliš dlho.

Nové strany podľa Radičovej neponúkli novú koncepciu pravice
SITA

„Zatiaľ ten výsledok je výsledkom odchodov a vytvárania niečoho, čo zatiaľ neviem nazvať. V štandardných demokraciách je úplne normálne, že v rámci politickej strany sú platformy. Tie dlhodobo pôsobia. V primárkach sa z rôznych platforiem členovia uchádzajú o predsedníctvo politickej strany. U nás platforma znamená rovno odchod,“ povedala s tým, že zatiaľ nečíta závan spojenia v rámci spoločného hodnotového zázemia.

Radičová nepostrehla v pravici medzi novými stranami nový hodnotový systém. „V čom bude nová pravica nová? Máme nejaký nový hodnotový systém, ktorý označujeme slovíčkom pravica? Stále sme medzi hodnotami a občan sa medzi nimi rozhoduje,“ konštatovala. Na jednej strane je podľa nej hodnota uprednostňovania súťaže, na druhej strane spolupráca medzi hodnotami a priestoru na vlastnú sebarealizáciu, verzus odstraňovanie veľkých sociálnych nerovností, respektíve hodnoty sociálnej rovnosti. „To stále je tu k dispozícii a neviem, že by sa v základoch niečo principiálne posunulo alebo zmenilo, ak nehovoríme o drobných modifikáciách v rámci konkrétnych riešení. Ale hodnotovo sú to tie isté systémy,“ povedala.

Expremiérka upozornila, na viacnásobné odštiepovanie nových strán z KDH, pričom mnohí politológovia očakávali, že to KDH nemôže prežiť. „Tie permanentné odchody a štiepenia, ktoré vlastne sledujeme stále. KDH je zároveň, ak sa pozriete na vývoj politického systému na Slovensku, v podstate jedinou politickou stranou, ktorá v parlamente je od roku 1990. Prišli strany, odišli strany, prichádzajú, odchádzajú. Na politickej scéne Slovenska vznikli nové strany. Smer, SDKÚ, neskôr SDKÚ-DS, teda transformované z SDK... Ale to KDH je tu stále. Štiepenia prebiehali a prebiehajú. Je tu stále, lebo na hodnotovom základe ich konzervativizmu sa nič nemení a reprezentujú bez diskusie istú skupinu občanov, ktorá zdieľa tento hodnotový systém,“ zdôraznila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok