Vlastník zdravotnej poisťovne Union zablokoval Slovensku milióny eur

TASR, SITA, TA3
23.5.2013 10:37

Luxemburský súd nariadil zablokovanie 29,5 milióna eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu holandská poisťovňa Achmea, ktorá je vlastníkom slovenskej Union zdravotnej poisťovne (ZP).

Vlastník zdravotnej poisťovne Union zablokoval Slovensku milióny eur
TA3

Finančné prostriedky, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú na viacerých bankových účtoch v Luxembursku, majú byť uložené na špeciálnom bankovom účte, kde zostanú mimo dosahu Slovenskej republiky. TASR o tom informoval Bert Rensen zo spoločnosti Achmea.

"Po úspešnom ukončení príslušných právnych krokov v Luxembursku budú finančné prostriedky vyplatené spoločnosti Achmea," informoval Rensen. Ako ďalej uviedol, dnešné rozhodnutie súdu berie do úvahy výšku pohľadávky, ktorú má Achmea voči SR.

Rensen ďalej informoval, že spoločnosť Achmea bola oprávnená začať s vykonaním exekúcie na slovenské aktíva po tom, čo získala predchádzajúci súhlas luxemburského súdu s tým, aby sa rozhodcovský nález zo 7. decembra 2012, vydaný v prospech spoločnosti Achmea, vykonal v Luxembursku.

"Vykonanie exekúcie na slovenské aktíva nasleduje po náleze medzinárodného rozhodcovského súdu z decembra 2012, ktorý rozhodol, že Slovenská republika porušila príslušné ustanovenia bilaterálnej investičnej dohody medzi Holandskom a Slovenskou republikou z roku 1992," dodal hovorca spoločnosti.

"Exekúciou týchto finančných aktív si uplatňujeme naše právo na vymoženie pohľadávky, ktorá nám bola priznaná nálezom medzinárodného rozhodcovského súdu. Niekoľkokrát sme Slovenskú republiku žiadali, aby sa vo vzťahu k svojim povinnostiam zachovala ako člen EÚ a aby splnila svoje záväzky. Do dnešného dňa tak Slovenská republika neurobila," vysvetlil predseda predstavenstva spoločnosti Achmea, Willem van Duin.

SR prehrala dlhotrvajúci spor s holandským vlastníkom Union ZP v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy a kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne.

Achmea podľa ministerstva financií zavádza

Ministerstvo financií v reakcii na informácie zverejnené vlastníkom zdravotnej poisťovne Union tvrdí, že takáto interpretácia je zavádzajúca. Podľa ministerstva sa v súčasnosti nemecké súdy zaoberajú žiadosťou Slovenskej republiky o zrušenie rozhodnutia arbitrážneho tribunálu vydaného v arbitráži s Achmea.

"Napriek tomu spoločnosť Achmea iniciovala exekúciu proti Slovenskej republike. Slovenská republika vykonala preto nevyhnutné kroky chrániace záujmy suverénneho štátu. Prostriedky, ktoré sú uložené v Luxemburgu, sú a budú majetkom Slovenskej republiky až do riadneho ukončenia celého sporu," uviedol rezort financií pre agentúru SITA.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok