Damaskom otriasol bombový výbuch, povstalci obsadili alavitské dediny

TASR
18.5.2013 21:16

Najmenej štyria ľudia dnes zahynuli pri výbuchu bomby neďaleko budovy chrámu v sýrskej metropole Damask. Nálož bola pripevnená na bicykli, ktorý neznámy páchateľ zanechal pri vozidle bezpečnostných služieb v damaskej štvrti Dwailá.

Damaskom otriasol bombový výbuch, povstalci obsadili alavitské dediny
SITA

Podľa výpovedí očitých svedkov, ktorých citovala agentúra Sinchua, výbuch pripravil o život troch príslušníkov bezpečnostných síl a jedného mladého civilistu. Pri incidente sa zranilo mnoho ľudí, vrátane jedného dieťaťa, ktorých previezli do neďalekej nemocnice.

Sýrski povstalci v strednej časti krajiny obsadili niekoľko dedín lojálnych prezidentovi Bašárovi Asadovi, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. Obyvateľstvo dedín tvoria prevažne alaviti, šiitská sekta, z ktorej pochádzajú aj Asadovci.

Postup prevažne sunnitských oddielov spôsobil v dedinách situovaných na okraji provincie Hamá masový útek obyvateľstva. Vládne vojsko v danej oblasti bojuje s povstalcami už niekoľko týždňov. Štátne médiá medzitým priniesli správu, že vládne jednotky pri rozsiahlom útoku na povstaleckú oblasť neďaleko Damasku zničili ich úkryty, ktoré používali na výrobu výbušnín. Zabili pritom bližšie nespresnený počet "zahraničných teroristov", medzi ktorými boli Afganci, Líbyjčania, Saudskoarabi a Tunisania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok