Vůjtek: Slovenský hokej stále patrí medzi elitu

SITA, TA3
17.5.2013 09:35

Slovenská hokejová reprezentácia neobháji na tohtoročných majstrovstvách sveta vo Švédsku a Fínsku minuloročné striebro. Vo štvrtkovom štvrťfinále prehrali zverenci Vladimíra Vůjtka v Helsinkách s domácimi Fínmi 3:4 a šampionát sa pre nich skončil.

"Špička sa vyrovnáva. Sme však v osmičke najlepších a to nemožno brať inak ako úspech. Slovenský hokej stále patrí medzi elitu," zostal kormidelník tímu napriek vyradeniu z bojov o medaily na optimistickej vlne. 

Slováci mali katastrofálny vstup do rozhodujúceho duelu. Po štvrťhodine hry prehrávali 0:3 a boli zrelí "na uterák". Priznal to aj tréner. "Prvá tretina bola z našej strany absolútne zbabraná. Bolo to zlých dvadsať minút. Nestíhali sme, nebojovali sme, boli sme zakríknutí. Na striedačke to boli hrozné pocity. Nestačili sme v ničom - ani v korčuľovaní, ani v taktike, zlyhávali sme v disciplíne, robili sme zbytočné fauly," začal analýzu štvrťfinále Vladimír Vůjtek. 

Potom však prišiel obrat a na druhú tretinu akoby vykorčuľovalo na ľad iné mužstvo. "Po prvej tretine sme sa báli, aby to nebol debakel. Našťastie si všetci hráči uvedomili, že už nemajú čo stratiť. Chlapci cez prestávku prišli na to, že nehrajú to, na čo skutočne majú, že musia viac korčuľovať, ísť dôsledne za každým pukom, do každého súboja, viac sa tlačiť pred bránku," pokračoval v hodnotení skúsený odborník. 

Druhá tretina bola jednoznačne v réžii hokejistov v dresoch s dvojkrížom na hrudi. Znížili na 2:3 a už takmer stratený duel získal nový náboj. "Dostali sme sa späť do zápasu a hrali sme veľmi dobre. Vyrovnali sme na 3:3 a v tých momentoch sme boli jasne lepším mužstvom. Viac ako nepodarená prvá tretina ma však mrzí ten štvrtý gól, ktorý sme dostali po hrubej taktickej chybe," pridal svoj pohľad kouč slovenského výberu. 

Na podrobnejší rozbor bolo po zápase ešte príliš skoro, základné príčiny výkyvu vo výkone však Vladimír Vůjtek pomenoval takto: "Myslím si, že hráči boli až premotivovaní a z toho pramenili chyby. Fíni hrali vo veľmi svižnom tempe, na aké nie sme zvyknutí. Potom sme aj my zrýchlili a prebrali sme iniciatívu. Nastrelili sme niekoľkokrát žŕdky, šťastie sa od nás odklonilo."

Zmazať v zápase play-off trojgólové manko je výnimočnou vecou. Slovákom sa to podarilo a nechýbalo veľa, aby sa dostali do vedenia. V čase, keď už na vlásku visel gól, ktorým by súpera dorazili, inkasovali rozhodujúci zásah.

"Spravodlivejšia by bola remíza, ale taký je hokej. Urobili sme v polovici tretej tretiny hrubú chybu a to rozhodlo," uzavrel hodnotenie zápasu český lodivod na slovenskej striedačke. Boj o medaily, ktorý je na programe počas víkendu v Štokholme, budú už jeho zverenci sledovať iba na televíznych obrazovkách.

"Na jednej strane sme splnili cieľ, ktorým bol postup do štvrťfinále. Na druhej strane si myslím, že sme mali na to, aby sme išli ešte ďalej. Nechcem hodnotiť jednotlivcov, na to potrebujem čas, nechám si to na neskôr. Môžem však povedať, že hráči odviedli výkon, na aký reálne mali, na hraniciach možností tohto mužstva," bez zbytočných emócií sa obzrel Vladimír Vůjtek za účinkovaním svojho výberu na severe Európy.

Vzápätí sa pokúsil aj o porovnanie tohtoročnému s minuloročným strieborným: "Mužstvo nebolo také kompaktné ako vlani. Odohralo kvalitné zápasy, ale aj také, v ktorých boli obrovské výpadky. Napriek tomu sme sa dostali do štvrťfinále. V ňom opäť prišli zlé momenty, ktoré nás stáli postup. Tento tím dokázal, že je konkurencieschopný a vie rovnocenne držať krok s najlepšími. Vlani sme mali vyzretejšie mužstvo. Nahradiť skúsených obrancov (Starosta, Graňák, Baranka, Chára - pozn.) je veľmi náročné. Videli sme to v krízových chvíľach, keď naši zadáci zmätkovali."


Reprezentačný kouč po stretnutí poďakoval hráčom za výkon i za ich bojovnosť, vďaka ktorej sa vrátili do zápasu. Ešte dlho po skončení duelu ho mrzela chyba, po ktorej Fíni rozhodli štvrťfinále. "Pre divákov to bol vynikajúci zápas, ale tá chyba mrzí. Mohli sme dosiahnuť ďaleko väčší úspech, chýbal nám kúsok. Na Fínov akosi nemáme šťastie," tvrdil český odborník.

Najbližšou "veľkou" akciou bude vo februári 2014 prestížny olympijský turnaj. "Samozrejme, že už myslím aj na Soči. V júli chcem zvolať širší okruh hráčov z NHL, KHL a tohto tímu na spoločné niekoľkodňové stretnutie, aby sme si povedali základné tézy smerom k olympiáde," uzavrel Vladimír Vůjtek.


Kompletné výsledky, tabuľky, štatistiky a program MS v hokeji 2013 nájdete v našej webovej aplikácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok