Atentát v Turecku môže mať na svedomí sýrska tajná služba

TA3, TASR, SITA
12.5.2013 09:42

Turecký šéf diplomacie v reakcii na incident varoval pred tým, aby ktokoľvek pokúšal trpezlivosť Turecka. Dodal, že Ankara prijme všetky potrebné opatrenia na svoju ochranu. Sýria zodpovednosť odmieta a ukazuje prstom na tureckého premiéra Erdogana.

Počet obetí dvoch bombových útokov v tureckom meste Reynhali blízko hraníc so Sýriou sa zvýšil na 46 osôb, keď v noci nadnes podľahli zraneniam traja ľudia, informovala tlačová agentúra AP.
Turecko si vyhradzuje právo podniknúť "všetky druhy opatrení", povedal v sobotu turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu.Šéf tureckej diplomacie novinárom v Berlíne povedal, že o prípade bude rokovať s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ako však dodal, nevidí potrebu zvolať po výbuchoch mimoriadne zasadanie Severoatlantickej aliancie, píše agentúra Reuters.

K výbuchom došlo v meste Reyhanli, ležiacom v blízkosti sýrskych hraníc. Podľa agentúry Sinchua si vyžiadali až 45 obetí a vyše 100 zranených.
Turecko podporuje povstalcov bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom Ankara poskytuje útočisko veľkému množstvu sýrskych utečencov, ako aj povstalcom. Zo Sýrie utieklo do Turecka už viac ako 300.000 ľudí, hľadajúcich útočisko pred občianskou vojnou, ktorá v krajine zúri od marca 2011.


Sýria: Za útokmi stojí "krvavý" Erdogan

Sýrska vláda odmietla zodpovednosť za sobotňajšie bombové útoky, ktoré v sobotu otriasli tureckým mestom Reyhanli. Podľa ministra informácií Umrána al-Zuhbího sú útoky, pri ktorých zahynulo viac ako 40 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia, dielom tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Ten sa podľa jeho slov krátko pred svojou cestou do USA snaží sa o vytvorenie tlaku na vládu vo Washingtone v záujme intervencie do Sýrie. Turecké orgány medzitým v nedeľu v súvislosti s výbuchmi oznámili zadržanie deviatich ľudí. K tragickým incidentom sa zatiaľ nikto neprihlásil, turecký vicepremiér Bülent Arinç však v sobotu povedal, že medzi podozrivými je aj znepriatelený vládny režim v susednej Sýrii.

"Sýria nespáchala a ani by nikdy nespáchala takýto čin. Nie pretože na to nemáme kapacity, ale preto, že to naše hodnoty nedovoľujú. Je to Erdogan, koho by sa na to mali opýtať. On a jeho strana nesú priamu zodpovednosť. Ako zabijak by mal odstúpiť," povedal na adresu tureckého premiéra sýrsky minister a pokračoval: "Prečo toto načasovanie? Prečo tieto útoky iba niekoľko dní pred stretnutím Erdogana s Obamom? Chce líder členskej krajiny NATO naviesť USA na intervenciu do Sýrie tvrdením, že na jeho krajinu zaútočili? Nikto nemá právo robiť takéto obvinenia. Najprv nás obviní a potom povie, že nájdu dôkaz, čo znamená, že si dôkaz vyrobí," skonštatoval člen vlády kritizovaného prezidenta Baššára al-Asada, ktorý už tretím rokom čelí povstaniu v jeho vlasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok