Až 40 mŕtvych pri bombových útokoch v Reyhanli pri sýrskej hranici

TASR TA3
11.5.2013 16:27

Na približne 40 sa zvýšil počet obetí dvoch dnešných bombových výbuchov v tureckom meste Reyhanli, nachádzajúcom sa pri hraniciach so Sýriou. Oznámil to turecký minister vnútra Muammer Güler.

Až 40 mŕtvych pri bombových útokoch v Reyhanli pri sýrskej hranici
SITA

Pri výbuchoch náloží umiestnených v dvoch vozidlách, jednom pred radnicou a druhom pred poštou v Reyhanli, utrpelo zranenia približne 100 ľudí, z toho 29 sa zranilo vážne. K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Najnovší incident v oblasti pri sýrskych hraniciach vyvolal v Ankare obavu z prenikania sýrskeho konfliktu do Turecka. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v reakcii na explózie podľa agentúry AP nevylúčil, že môžu súvisieť s prebiehajúcimi mierovými rokovaniami s kurdskými povstalcami.

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu v reakcii na incident varoval pred ďalším pokúšaním trpezlivosti Turecka, pričom povedal, že Ankara bude musieť prijať potrebné opatrenia na svoju ochranu.

"Nikto by nemal skúšať trpezlivosť Turecka. Naše bezpečnostné zložky prijmú všetky náležité opatrenia," uviedol podľa agentúry Reuters Davutoglu, ktorý sa momentálne nachádza na oficiálnej návšteve v Nemecku.


Turecko podporuje povstalcov bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom Ankara poskytuje útočisko veľkému množstvu sýrskych utečencov, ako aj povstalcom. Násilnosti však čoraz viac prenikajú spoza sýrskych hraníc aj do Turecka.


Pri hraničnom prechode Reyhanli vo februári došlo na sýrskej strane hranice k výbuchu minibusu, pričom zahynulo 14 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok