Diaľničiari chcú od roku 2015 zaviesť elektronické diaľničné nálepky

TASR, TA3
2.5.2013 11:52

Od roku 2015 by už mali vodiči platiť za jazdenie po spoplatnených cestách prostredníctvom elektronických diaľničných nálepiek. Nebudú si musieť fyzicky kupovať nálepky a lepiť ich na čelné sklá áut. Nový model bude fungovať systémom elektronického registra, do ktorého sa vodiči prihlásia a zaplatia za nálepky elektronicky.

Plán zavedenia elektronických diaľničných nálepiek predstavil na dnešnom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milan Gajdoš spolu s riaditeľom úseku spoplatnenia a IT Milanom Rácom.
Odhadovaná výška zákazky je 15 miliónov eur na päť rokov. "Predpokladáme, že v rámci súťaže dôjde k zníženiu ceny," doplnil Rác. Vodiči budú mať podľa jeho slov aj v novom systéme k dispozícii desaťdňové, mesačné a ročné diaľničné nálepky.

Pravdepodobne budú mať v autách aj doklad o tom, že si diaľničnú nálepku kúpili elektronicky, aby sa mohli v prípade zlyhania systému alebo nezrovnalostí preukázať zaplatením za jazdu po spoplatnených cestách.
Potrebu zavedenia elektronických nálepiek NDS odôvodňuje najmä znížením rizika dostupnosti nálepiek. Aby už vodiči neboli vystavovaní situáciám, keď pri nepredvídateľných okolnostiach niektoré predajné miesta nálepky nemajú. Zároveň by sa takto podľa diaľničiarov malo eliminovať riziko falšovania diaľničných nálepiek a zlepšiť by sa mala aj ich kontrola.

Tá bude prebiehať aj tak, že po Slovensku budú rozmiestnené akoby kontrolné brány s kamerami, ktoré budú snímať evidenčné čísla áut a kontrolovať ich s elektronickým registrom.

Generálny riaditeľ národnej diaľničnej spoločnosti pán Milan Gajdoš o novom systéme diaľničných nálepiek

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok