Najväčšia banka na Cypre začala meniť vklady na majetok

SITA
29.4.2013 08:20

Jedna z najväčších cyperských bánk, Bank of Cyprus, v zmysle podmienok finančnej pomoci krajine zo strany medzinárodných veriteľov zmenila nepoistené hotovostné vklady v banke na vlastný majetok. Banka o tom informovala v nedeľu.

Najväčšia banka na Cypre začala meniť vklady na majetok
SITA

V rámci procesu finančnej záchrany finančnej inštitúcie, ktorá utrpela obrovské straty počas dlhovej krízy v Grécku, musia na rekapitalizáciu banky prispieť aj vkladatelia. BOC podľa zverejnených informácií 37,5 % nepoistených vkladov nad 100 tis. eur premenila na akcie "triedy A" a ďalších 22,5 % zadržiava ako rezervu pre prípadné obdobné konverzie v budúcnosti.

Ďalších 30 % banka dočasne zmrazí a bude držať ako vklady. Hovorca spoločnosti povedal, že nemá oprávnenie hovoriť o tom, aké sumy v hotovosti tieto percentuálne údaje vyjadrujú.

Cyprus do svojej finančnej záchrany, v rámci ktorej zároveň rozpustil druhú najväčšiu banku na ostrove, zapojil aj súkromných vkladateľov v snahe nájsť 13 mld. eur, ktorými musel prispieť na záchranu vlastnej ekonomiky.

Európska únia a Medzinárodný menový fond prispievajú ďalšími 10 mld. eur. Cyperský parlament by ešte o prijatí pomoci mal rozhodovať 30. apríla, prvú tranžu pomoci by Nikózia mohla od medzinárodných veriteľov dostať v máji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok