Premiér: Diskusia o spomalení konsolidácie je stále intenzívnejšia

TASR
27.4.2013 14:39

V Európe sa stále intenzívnejšie diskutuje o tom, či krajiny EÚ zastavia súčasné tempo konsolidácie verejných financií, spomalia ho alebo v ňom budú pokračovať.

Premiér: Diskusia o spomalení konsolidácie je stále intenzívnejšia
SITA

"Zrazu sa všetci začínajú ozývať, že ak v roku 2014 budeme pokračovať v takomto prudkom tempe ozdravovania verejných financií, definitívne zastavíme hospodársky rast. Vítam túto diskusiu," vyhlásil v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu premiér Robert Fico (Smer-SD). Pripomenul, že v tejto chvíli už o tom hovoria nielen problematické krajiny ako Španielsko alebo Francúzsko, ale aj ďalšie štáty či predstavitelia európskych inštitúcií. Konkrétnejšie diskusie na túto tému očakáva predseda vlády už na najbližšom májovom summite EÚ v Bruseli.

Zároveň sa však hlási k tomu, aby tohtoročné ciele boli naplnené a zdôraznil, že SR v roku 2013 dodrží záväzok znížiť deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Som presvedčený, že keby Slovensko nemuselo v roku 2014 znížiť deficit z 3 % na 2,5 %, ale povedzme len na 2,8 - 2,9 %, to sú presne tie zdroje, ktoré môžeme využiť na podporu podnikateľského prostredia," konštatoval Fico.

Spomalenie tempa konsolidácie by malo prísť v roku 2014 a ďalších rokoch, ale aj to len za podmienky, že sa na tom dohodnú všetci. "Bol by som nerád, keby to dopadlo tak, že si Francúzsko, Španielsko vyrokujú nejaké výnimky a my na to budeme len pozerať," dodal premiér. Práve od týchto dvoch krajín pritom očakáva, že budú najviac presadzovať tému pomalšieho znižovania deficitov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok