Fico: Pripravujeme presuny v eurofondoch, budeme o nich presviedčať Brusel

TA3 TASR
13.4.2013 10:41

Možnosti dodatočného presunu prostriedkov v rámci eurofondov a pružnejší prístup k nim majú byť predmetom ďalších rokovaní SR s predstaviteľmi Európskej komisie (EK) v Bruseli. Na najvyššej úrovni by mal pracovnú cestu zameranú na túto oblasť už čoskoro opäť absolvovať premiér Robert Fico (Smer-SD), avizoval po dnešnom neformálnom pracovnom rokovaní vlády venovanom problematike eurofondov.

"Chceme predložiť EK rôzne námety, ako nielen urýchliť čerpanie fondov, ale najmä ako popremiestňovať zdroje vo vnútri, aby sme sa mohli sústrediť na projekty, kde je možnosť čerpať a naopak odišli od projektov, kde je čerpanie prakticky vylúčené, pretože tam ani len nezačalo verejné obstarávanie," priblížil šéf exekutívy. Definitívny zoznam toho, čo všetko by chcela vláda v Bruseli presadiť, by mal vzniknúť na porade ministrov budúci týždeň v utorok (16.4.).

Dnešné rokovanie kabinetu bolo venované inventúre stavu čerpania a hľadaniu rizík v jednotlivých operačných programoch. Jednotliví ministri tiež navrhli možné riešenia. "Vzniká napríklad dohoda medzi ministerstvom školstva a práce, že by mohlo byť ďalších 40 miliónov eur presunutých na ministerstvo práce, ktoré by tieto finančné prostriedky mohlo použiť na aktivačné práce, vzdelávanie nezamestnaných, program zamestnávania mladých," priblížil Fico. Stovky miliónov eur by sa tiež podľa neho dali využiť v rámci operačného programu Doprava na modernizáciu ciest 1. triedy.

Slovensku hrozí podľa neho tento rok nevyčerpanie 250 až 600 miliónov eur. Ohrozené sú predovšetkým operačné programy (OP) Informatizácia spoločnosti, Životné prostredie, Doprava, Vzdelávanie či Výskum a vývoj. Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) po dnešnom rokovaní vyhlásil, že kabinetu sa podarilo nájsť spôsob, ako postupovať, aby tieto prostriedky neprepadli.

"Tieto rizikové OP sa otvorili, identifikovali sa ich slabé miesta a vytvoril sa priestor, aby do nich vedeli vstúpiť ako koneční prijímatelia tí, ktorí sa vedia v podmienkach a pravidlách čerpania týchto programov nájsť a vedia pomôcť pri akcelerácii čerpania," priblížil vicepremiér.

Na základe dohody z Bruselu musí SR v priebehu mája pripraviť správu zameranú na oblasti, v ktorých treba urýchliť čerpanie eurofondov, rizikové oblasti a návrhy, ako tieto peniaze vyčerpať. "Podmienkou rokovania s pánom Barrosom bolo, že táto správa musí byť predložená pred summitom, ktorý bude 22. mája v Bruseli, aby prípadné rozhodnutia, ktoré sa týkajú zmien nariadení, už mohli byť predmetom politických rokovaní jednotlivých lídrov," dodal Fico.

Tlačová beseda R. Fica a Ľ. Vážneho po rokovaní vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok