SNS: Je potrebný prísnejší zákon o preukazovaní pôvodu majetku

TASR
13.4.2013 09:45

Mimoparlamentná SNS žiada parlament a vládu, aby presadili prísnejší zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Podľa národniarov je totiž súčasný zákon o preukazovaní pôvodu majetku neúčinný, keďže umožňuje mnohým politikom, vysokým štátnym úradníkom i podnikateľom, aby financie, z ktorých by mali platiť dane na Slovensku, previedli do finančných rajov, napríklad do cyperských bánk.

SNS: Je potrebný prísnejší zákon o preukazovaní pôvodu majetku
SITA

"Občania Slovenska by nemali doplácať na špekulantov, ktorí si odmietajú plniť povinnosti voči svojmu domovskému štátu a svoje peniaze ukladajú v daňových rajoch. Bežní občania SR sa pritom majú poskladať na záchranu jedného z týchto rajov, ktorý sa však do krízy dostal aj svojou neefektívnou finančnou a daňovou politikou," tvrdí predseda SNS Andrej Danko. Podľa jeho slov sa ukazuje, že je potrebná oveľa vyššia suma na záchranu. "Kým pôvodne cyperskí predstavitelia informovali, že krajina potrebuje 17,5 miliardy eur, dnes tvrdia, že je to 23 miliárd," upozornil.

SNS zároveň apeluje na poslancov Národnej rady SR, ako aj na členov vládneho kabinetu, aby vyzvali vysokých úradníkov v orgánoch štátnej správy na predloženie čestného vyhlásenia, že nedisponujú účtami v cyperských bankách ani majetkami v cyperských spoločnostiach. "Premiér by sa mohol inšpirovať niektorými politikmi v zahraničí, ktorí presadili, že štátni úradníci musia podávať priznanie o príjmoch a výdavkoch svojich i svojich príbuzných a zároveň nemôžu mať bankové účty, akcie alebo iné finančné zdroje v zahraničí," dodal Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok