SHMÚ: Väčšinu územia zasiahne v utorok nová nádielka snehu a dažďa

TASR SITA TA3
1.4.2013 17:58

Obyvatelia väčšiny územia Slovenska sa od utorka 2. apríla musia pripraviť na novú nádielku dažďa a snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. a 2. stupňa, ktoré začnú platiť v utorok od 18. hodiny.

SHMÚ: Väčšinu územia zasiahne v utorok nová nádielka snehu a dažďa
SITA

Očakáva sa, že miestami v okresoch západného a severného Slovenska napadne 5 až 20 centimetrov (cm) nového snehu. Výstraha 1. stupňa pred snežením platí pre okresy Bratislava, Senec, Trnava, Malacky, Senica, Skalica, Pezinok, Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Čadca, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.

Zrážky s úhrnom od 15 do 30 mm sa očakávajú v okresoch Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. Tam platí výstraha 1. stupňa pred dažďom.

Výstrahu 2. stupňa pred dažďom vydal SHMÚ pre okresy Levice, Zlaté Moravce, Partizánske, Žarnovica, Prievidza, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica, Zvolen, Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš, Detva, Lučenec, Poltár, Brezno, Rimavská Sobota a Revúca. Miestami by tam malo spadnúť 20 až 40 mm zrážok.


Pre sever okresu Nové Zámky platí až do odvolania hydrologická výstraha tretieho stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Druhý stupeň je vyhlásený pre okresy Nitra a Levice - východ.

Posledných 10 dní v Bratislave bolo najchladnejších za 63 rokov

Počas posledných desiatich dní marca 2013 (od 22. do 31. marca) bolo na Slovensku mimoriadne chladno a teplota vzduchu bola takmer stále a takmer na celom území hlboko pod dlhodobým normálom. Napríklad v Bratislave na letisku bola priemerná teplota celého sledovaného obdobia 0,0°C čo znamená, že posledných desať marcových dní bolo v Bratislave ako celok najchladnejších za minimálne 63 posledných rokov. Informuje o tom SHMÚ na svojej webovej stránke.

Posledné dni boli bohaté aj na časté sneženie, a to i v nížinách. Napríklad Lehota pri Nitre, ležiaca v nadmorskej výške 174 m, mala podľa meteorológov súvislú snehovú pokrývku od 26. do 30. marca vrátane, čiže päť dní bez prerušenia. V priebehu 30. marca napadalo na niektorých miestach západného a stredného Slovenska 15 až 40 cm nového snehu. V nedeľu 31. marca intenzívne pršalo vo východnej polovici západného Slovenska a v južnej polovici stredného Slovenska. "V tejto časti republiky sme za 36 hodín zaznamenali úhrn zrážok od 25 do 41 mm. V dôsledku veľmi výdatného dažďa tak na niektorých miestach južného Slovenska vo veľkonočnú nedeľu vznikla povodňová situácia," konštatujú meteorológovia.

Hlavnou príčinou mimoriadne chladného záveru marca bol podľa nich fakt, že arktický front sa nachádzal väčšinou nad južným Francúzskom, severným Talianskom a Balkánom. Takáto poloha je na danú ročnú dobu výnimočná, na konci marca sa arktický front nachádza zväčša nad Severným morom a Škandináviou. Spomínaný front sa počas poslednej marcovej dekády často vlnil a to spôsobovalo výdatné a časté zrážky na našom území, z ktorých väčšina bola vo forme sneženia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok