SHMÚ vydal pred povodňami výstrahu 3. stupňa

SITA TA3 TASR
31.3.2013 09:55

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy tretieho stupňa aj v okresoch Zlaté Moravce, Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Veľký Krtíš. Problémy so silným dažďom sú najmä na juhu stredného Slovenska.

SHMÚ vydal pred povodňami výstrahu 3. stupňa
SITA

AKTUÁLNE: Situáciu v Leviciach mapuje Pavol Kirinovič

22: 05 V obci Dobrá Niva pri Zvolene zaplavila rieka Neresnica rozostavané bytovky, záhrady a futbalové ihrisko. V topoľčianskom okrese medzi Kovarcami a obcou Oponice zaliala voda cestnú komunikáciu. Potok sa vylial aj v okrese Zlaté Moravce, obydlia ľudí však neohrozil. Podobne to bolo aj v Nevericiach.

21:40 Povodeň v mestskej časti mesta Bánovce nad Bebravou - Horné Ozorovce v dôsledku sneženia a dažďov.

povoden horna nitra.jpg
povoden horna nitra 2.jpg

20:45 Neresnica zaplavila v obci Dobrá Niva v okrese Zvolen rozostavané bytovky a ihrisko

Rieka Neresnica zaplavila v obci Dobrá Niva v okrese Zvolen rozostavané bytovky v strede obce, záhrady pri bytovkách a futbalové ihrisko. Pre TASR to uviedol starosta Dobrej Nivy Martin Krúdy a doplnil, že napriek stúpajúcej hladine rieky Neresnica, jej bočné prietoky v obci momentálne klesajú.
"U nás má rieka výšku momentálne asi jeden meter. Situácia je okrem spomínaných lokalít zlá aj za dedinou, kde voda zaplavila polia," dodal Krúdy.

Obcou preteká aj Dobronivský potok, jeho tok je však vyregulovaný, ten sa preto nevylial. "Na jeho ústí vybudoval Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) suchý polder a ten obec zachránil pred horšou situáciou," doplnil Krúdy. Podľa slov starostu sú najväčšou škodou obce zaplavené rozostavané bytovky. 
Ako sa uvádza na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), hladina rieky Neresnica dosahuje v obci výšku rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Podľa posledných meraní SHMÚ hladina Neresnice v Dobrej Nive dosahuje výšku 120 centimetrov.

20:40 V obci Brehy sa ukončili najnutnejšie práce, cesty sú opäť prejazdné

V obci sa momentálne ukončili najnutnejšie práce. Hasiči vyčistili priepusty pod cestami, z miestnych vozoviek a štátnej cesty bola odstránená aj nánosová zemina, kamenie a drevo. Pre TASR to uviedol starosta obce Brehy Juraj Tencer s tým, že spomínané cesty sú síce stále čiastočne špinavé, ale už prejazdné.

"Najnutnejšie veci sú teda odstránené, v obci je plne obnovená aj dodávka elektrickej energie. Kanály v obci sú však stále plné vody," informoval o aktuálnej situácii v obci Tencer. Voda zo svahov zaplavila v obci aj záhrady, garáže a hospodárske budovy. "Prakticky k zaplaveniu rodinných domov nedošlo, takže obyvateľstvo nebolo ohrozené," doplnil Tencer. Ako upozornil na záver starosta obce, hrozba kalamitnej situácie tu naďalej trvá, keďže časť zeminy a kamenia ostala v rokline. "Ak prídu znova prívalové dažde, hrozí, že opäť dôjde k zosuvu," uzavrel.

20:35 Na to, ako sa bude počasie vyvíjať v najbližších hodinách a čo nás čaká zajtra, sme sa opýtali meteorologičky Miriam Jarošovej.

20:34 Hydrometeorológovia vydali pre Partizánske výstrahu tretieho stupňa pred povodňami. V meste krátko potom zasadol krízový štáb. Ľudia však stav rieky Nitry monitorujú aj v okolitých obciach. Pred pivnice postavili zátarasy a hasiči upravujú potok aj na poliach nad Čereňanmi.

19:00 Povodňový krízový štáb vyhlásil v okrese Levice mimoriadnu situáciu

V okrese Levice vyhlásil povodňový krízový štáb mimoriadnu situáciu. TASR o tom informoval vedúci zmeny Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Nitre Ľubomír Krajčír. "PZ bude priebežne počas výkonu služby naďalej monitorovať situáciu, ktorú zatiaľ zabezpečuje Obvodný úrad Levice vo svojej právomoci. Na zásah sú pripravení aj príslušníci ozbrojených síl," doplnil.

18:50 Povodňová situácia v Nitrianskom kraji sa zhoršuje

Povodňová situácia v Nitrianskom kraji sa zhoršuje. Konštatoval to vedúci zmeny Operačného stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Ľubomír Krajčír. "Na cesta č. II/499 v obci Vozokany je obmedzená premávka v jednom jazdnom pruhu z dôvodu vytekajúcej vody z odvodňovacieho kanála," uviedol vedúci zmeny s tým, že premávku riadia policajti. Podľa neho na ceste č. II/593 medzi Kovarcami – Oponice v okrese Topoľčany z polí preteká voda cez oba jazdné pruhy. Cesta je označená cestármi s príslušným obmedzením. "V novozámockom okrese vyhlásil krízový štáb III. stupeň povodňovej aktivity, preteká voda z polí a spodná voda zaplavuje v obciach pivnice," ozrejmil. Dodal, že v obci Podhájska je taktiež vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. "Tu sa vylieva miestny potok Liska," konštatoval.

V Leviciach priebežne zasadá obvodná povodňová komisia, nakoľko hladina potoka Podlužianka, ktorý preteká cez Levice, naďalej stúpa. "Z daného dôvodu sú uzavreté tri premostenia v meste na uliciach Dopravnej, Vajanského a Pri Podlužianke," ozrejmil Krajčír. Doplnil, že cesta č. III/51012 medzi obcami Farná a Čaka bola uzavretá v oboch jazdných pruhoch z dôvodu nánosov a stekajúcej vody z polí. Ani v okrese Zlaté Moravce nie je lepšia povodňová situácia. "V Kostoľanoch pod Tribečom platí II. stupeň povodňovej aktivity. Miestny potok sa prelieva z koryta, ale bez ohrozenia obydlí. V Nevericiach je vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. Miestny potok sa prelieva z koryta, našťastie taktiež bez ohrozenia obydlí," priblížil Krajčír.

18:40 Nepriaznivé počasie spôsobilo problémy aj v obci Chorvátsky Grob a jeho časti Čierna voda. Zaplavené sú tam ešte stále viaceré ulice, z ktorých odčerpávajú vodu pomocou čerpadiel.

17:05 V okrese Partizánske a Bánovce nad Bebravou sleduje situáciu kolegyňa Gabika Tyuchová.

17:00 Brehy: V lese nad dedinou sa zosunul svah, situáciu riešia hasiči

K mimoriadnej situácii vplyvom počasia došlo v obci Brehy v žarnovickom okrese, kde sa z lesa nad dedinou odtrhol svah na zastavanú časť obce, miestnu komunikáciu a štátnu cestu. TASR o tom informoval starosta obce Juraj Tencer s tým, že voda zo svahu vytopila v obci garáže, rodinné domy a záhrady. "V lese sa uvoľnil svah, následkom čoho došlo k zosuvu kameňov, snehu, vody a odhadom vyše 100 kubíkov zeminy," uviedol Tencer. Doplnil, že cesta medzi Brehmi a Rudnom na Hronom je z tohto dôvodu plne neprejazdná a na mieste zasahujú aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). "Hasiči momentálne prečisťujú priepusty pod štátnou a obecnou komunikáciou, aby sa voda mohla uvoľniť," uzavrel Tencer.

17:00 Želovce: Hladina potoka Krtíš mierne klesla

Hladina potoka Krtíš v obci Želovce v okrese Veľký Krtíš mierne klesla. Pre TASR to uviedol starosta obce Július Makó a doplnil, že situáciu v obci bude samospráva naďalej priebežne monitorovať. Starosta doplnil, že v obci vytopilo celkovo tri pivnice rodinných domov. "Pivnice, ktoré neboli zaizolované, zaplavila spodná voda, ktorá však nemá nič spoločné s tretím stupňom povodňovej výstrahy," upozornil Makó. Podľa slov starostu samospráva v spolupráci s hasičmi skontroluje situáciu na toku a v obci ešte o 18.00 a 22.00 h.
Hladina potoka Krtíš dosiahla podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) výšku rovnajúcu sa III. stupňu povodňovej výstrahy. Momentálna výška hladiny je podľa informácií uverejnených na stránke SHMÚ 321 centimetrov.

16:30 Hladiny viacerých riek naďalej stúpajú

Úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity dosiahli pre silný dážď a topiaci sa sneh hladiny viacerých tokov, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav. V bratislavskom kraji ide o rieky Bebrava, Radiša a Žitava, v banskobystrickom kraji sú to toky Podlužianka, Sikenica, Krupinica, Krtíš a Štiavnica. Hydrológovia očakávajú naďalej vzostup vodných hladín. Úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity dosiahli rieky Suchá, Hostiansky potok, Litava, Handlovka, Nitra a Tisovník.

Okrem toho pre okresy Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Zlaté Moravce, Veľký Krtíš a Levice platí hydrologická výstraha tretieho stupňa pred povodňami. Pre ďalšie okresy južného a stredného Slovenska naďalej platí hydrologická výstraha druhého stupňa. Stále tiež platí meteorologická výstraha druhého stupňa pred silným dažďom, a to najmä na juhu stredného Slovenska.

Dážď a stúpajúce hladiny tokov už miestami komplikujú dopravu. V Leviciach stúpa potok Podlužianka, v meste zasadá povodňová komisia. "Z daného dôvodu budú zavreté tri premostenia v meste Levice na uliciach Dopravnej, Vajanského a Pri Podlužianke. Hlavné ťahy v okrese Levice sú zatiaľ zjazdné," informoval vedúci zmeny Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Ľubomír Krajčír. Ako ďalej povedal, v obci Drážovce (okres Nitra) pri obchode s potravinami voda z kanála zaplavila cestu, hĺbka vody dosahovala päť cm. Ceste je však už prejazdná. "Cestu od Veľkej Mani na obec Žitavce (okres Nové Zámky) zaplavuje stekajúca voda z poľa, hĺbka vody na ceste je asi sedem cm," dodal ďalej. Na ceste I/50 od mesta Bánovce nad Bebravou smerom na Prievidzu, medzi obcami Hradište a Jerichov, zasa preteká cez vozovku voda so šírkou asi 10 metrov, informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

16:00

15:30 Príprava hradenia z dôvodu vybreženia sa vodného toku Podlužianka v meste Levice, kde bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.

povodne hasici  levice.jpg

15:00

15:00 Potok Podlužianka spôsobuje veľké problémy, je vyhlásený III. stupeň

Potok Podlužianka v okrese Levice spôsobuje značné problémy. Je vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. Situácia okrem tohto okresu je na západnom Slovensku stabilizovaná. Zaznamenávame zvýšenie hladín potokov a riek. TASR to povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., Ľuboš Krno.

"Najzložitejšia situácia je na prítokoch rieky Hron, ktoré sa výrazne zapĺňajú vodou z topiaceho sa snehu zo Štiavnických vrchov. V piatok (29.3.) tam napadlo 40 cm snehu," konštatoval hovorca s tým, že hladina potoka Podlužianka, ale aj ďalších vodných tokov v okrese Levice rapídne stúpa, dosahuje hranice III. stupňa povodňovej aktivity.

Podľa jeho ďalších slov požiadalo SVP mesto Levice a ďalšie obce o poskytnutie materiálu. "Ide predovšetkým a vrecia s pieskom, ktorými sa majú zvýšiť hrádze," zdôraznil. Dodal, že cca 500 vriec je už pripravených na ochranu ľudí a ich majetkov.


"V Leviciach už prebieha montáž mobilného hradenia. Sú to špeciálne panely, ktoré sa spájajú a zvyšujú sa nimi protipovodňové múriky," vysvetlil. Pripomenul, že v oblasti sa očakáva nočný pokles teploty vzduchu, čo by bolo v prospech danej situácie. "Ak dôjde k prudkému otepleniu za silne daždivého počasia, môže dôjsť k problémom," pripustil. Pripomenul však, že v jarnom období možno topenie snehu očakávať.

14:20 V Trenčíne preteká cez vozovku voda

Počasie komplikuje dopravnú situáciu v Trenčianskom kraji. Na ceste I/50 od Bánoviec nad Bebravou smerom na Prievidzu, medzi obcami Hradište a Jerichov, preteká cez vozovku voda so šírkou asi 10 metrov. Polícia preto vyzýva vodičov k opatrnosti a zníženiu rýchlosti. “O situácii bol vyrozumený správca komunikácie a v krátkom čase bude uvedený úsek označený prenosným dopravným značením,” informovalo operačné stredisko trenčianskych policajtov.

Vodiči by mali byť tiež obozretní na diaľnici D1 pri Trenčíne v časti Zamarovce. Pre súvislú vrstvu snehu na vozovke je tu znížená rýchlosť vo všetkých jazdných pruhoch na 80 km/h.

14:00 Cestu I/65 pri Novej Bani zaplavuje voda

Cesta I/65 pri Novej Bani smerom na Hronský Beňadik je prejazdná len v jednom jazdnom pruhu. Úsek je totiž zaplavený vodou. TASR o tom informoval dispečer z Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a. s., závod Žiar nad Hronom, Peter Rozenberg.

"Z dôvodu zaplavenia vozovky vodou z priľahlých polí taktiež stále platí dopravné obmedzenie na ceste III/0658 medzi Brehmi a Tekovskou Breznicou. Spomínaný úsek je úplne uzavretý," doplnil Rozenberg.

Fotografie divákov

Obec Brehy (okres Žarnovica)

nova bana.jpg

Obec Klátova Nová Ves (okres Partizánske)

klatova nova ves.jpg

Obec Biskupice (okres Bánovce nad Bebravou)

b1.jpg
b3.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok