Ponuka EÚ naďalej platí, Cyprus však musí byť disciplinovaný

SITA
20.3.2013 09:11

Zotrvanie Cypru v eurozóne je v záujme Európskej únie a finančná pomoc vo výške 10 mld. eur je stále na stole, napriek tomu, že cyperský parlament odmietol jednu z jej podmienok. Vyhlásili to v utorok predstavitelia bloku.

Ponuka EÚ naďalej platí, Cyprus však musí byť disciplinovaný
SITA

"Ponuka zo strany eurozóny a Eurogroup naďalej platí. Lopta je teraz na cyperskej strane ihriska," povedal reportérom šéf skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Dodal, že rozhodnutie cyperských zákonodarcov nepodporiť jednorazové zdanenie bankových vkladov "hlboko ľutuje", ale že objem pomoci a jej podmienky dohodnuté v Bruseli sa nezmenili. "Najväčšie majetky na Cypre sa nachádzajú v jeho bankách a banky majú problémy, takže sa tým budeme musieť zaoberať," vyhlásil Dijsselbloem, priznal však, že Nikózia si teraz sama musí určiť, kde vezme financie, ktoré podľa podmienok pomoci potrebuje.

Sklamanie vyjadril aj člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Ewald Nowotny, podľa ktorého by Nikózia mala prejavovať väčšiu disciplínu. "Je v záujme eurozóny, a samozrejme v záujme všetkých jej členských štátov, aby Cyprus v menovej únii zotrval. Treba však povedať aj to, že členstvo v eurozóne si vyžaduje aj istú mieru disciplíny a ochotu reagovať racionálne," povedal Nowotny v rozhovore pre rakúsku televíziu ORF. Dodal, že požiadavka na účasť sporiteľov na finančnej pomoci krajine bola výnimočným krokom pre neobvykle veľký bankový sektor na ostrove.

Cyperskí poslanci v utorok drvivou väčšinou neschválili vládny návrh na vyrubenie špeciálnej jednorazovej dane na vklady v bankách. Tento kontroverzný krok bol podmienkou medzinárodných veriteľov na uvoľnenie finančnej pomoci vo výške 10 mld. eur, ktorú Nikózia dojednala cez víkend v Bruseli.

Už po jej zverejnení sa však ozývali hlasy proti zdaneniu všetkých sporiteľov a politické strany ostrovného štátu deklarovali svoj nesúhlas s opatrením. Po jeho neschválení bude vláda musieť nájsť iný spôsob, ako získať 5,8 mld. eur, ktoré sa zdanením mali vybrať ako spoluúčasť na záchrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok