Hlavnou témou summitu EÚ v Bruseli je podpora mladých

TA3, SITA
14.3.2013 20:12

Ako podporiť hospodársky rast a vytvárať nové pracovné miesta? Na tieto otázky hľadajú odpoveď európski lídri na summite, ktorý sa dnes začal v Bruseli. Na mieste je aj náš kolega Marek Mašura.

Fico v Bruseli žiada vyššie investície do infraštruktúry

Hospodársky rast treba podporovať aj investíciami do infraštruktúry. Tvrdí to premiér Robert Fico, ktorý chce počas aktuálneho summitu Európskej rady v Bruseli o tomto svojom postoji presviedčať aj hlavy štátov ostatných krajín. Ak sa podarí, aj na bilaterálnych stretnutiach.

„Najmä nám záleží na tom, aby nás Európska komisia pri míňaní peňazí z európskych fondov netlačila do takzvaných mäkkých opatrení. Aby sme nemíňali zbytočne peniaze na rôzne preškolovacie kurzy, rekvalifikácie, ale aby tieto peniaze išli do podpory hospodárskeho rastu, najmä do infraštruktúry,“ povedal vo štvrtok cestou na dvojdňový summit do Bruselu premiér Fico.

Priznáva pritom, že v tomto je pri využívaní eurofondov medzi slovenskou vládou a Bruselom spor. „Snažíme sa vysvetliť Európskej komisii, že ťažko od nás potom môže očakávať udržiavanie deficitu pod tri percentá aj hospodárskeho rastu, ak máme podstatnú časť peňazí minúť na rôzne rekvalifikačné kurzy,“ dodal premiér. Fico chce v Bruseli žiadať aj o väčšiu pružnosť pri presune prostriedkov v rámci eurofondov ešte v roku 2013.

Lídri krajín únie sa však na summite budú opäť venovať aj novému európskemu rozpočtu. Podľa Fica budú totiž musieť prerokovať svoj postoj k pozícii Európskeho parlamentu, ktorý súčasný návrh rozpočtu na roky 2014 až 2020 odmietol, a jednotlivé členské štáty žiada, aby ho zmenili. Medzi kľúčovými požiadavkami europarlamentu je aj zabezpečenie väčšej "flexibility" tak, aby sa peniaze nevyčerpané v jednej oblasti mohli vyčerpať v inej.

Premiér Fico očakáva aj diskusiu o tempe konsolidácie verejných financií v nasledujúcich rokoch. V tomto roku je podľa neho potrebné dodržať stanovené ciele, za legitímnu však považuje diskusiu o zvoľnení tempa konsolidácie v ďalších rokoch, aby sa podporil hospodársky rast. „Vláda je pripravená zúčastniť sa na diskusii o spomalení konsolidácie, ale len za podmienky, že to bude platiť rovnako pre všetky krajiny a nebudú mať veľké krajiny výnimky na úkor malých krajín,“ tvrdí.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok