Stredoškolákov čakajú písomné maturity, deviatakov monitor

TASR
6.3.2013 09:02

Deviatakov aj maturantov čakajú na budúci týždeň ťažké dni. Kým prvých potrápi tzv. monitor, stredoškolákom sa začínajú v utorok písomné maturity. Ich výsledok od tohto školského roka zaváži pri hodnotení viac ako doteraz.

Stredoškolákov čakajú písomné maturity, deviatakov monitor
SITA

Doteraz platilo, že ak žiak dostal na ústnej maturite jednotku až trojku, mohol mať z externej časti alebo písomnej formy internej časti aj nula bodov, aj tak zmaturoval. Ak dostal štvorku, z externej časti musel mať minimálne 33 percent a zároveň zo slohu či eseje minimálne 25 percent.

"Doposiaľ bola teda rozhodujúca váha známky z ústnej časti maturitnej skúšky," uviedla pre TASR Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý testovanie zastrešuje. Aby študent zvládol maturitu úspešne, podľa nových pravidiel musí okrem známky 1,2 alebo 3 z ústnej formy dosiahnuť viac ako 33 percent z externej časti alebo viac ako 25 percent z písomnej formy internej časti.

To platí pre cudzie a vyučovacie jazyky. Ak bude mať maturant z matematiky z ústnej časti jednotku až trojku, musí dosiahnuť z testu viac ako 25 percent. Ak maturant skúškou dospelosti neprejde, opraviť písomnú časť maturity si bude môcť až s budúcoročnými maturantmi. Reparát ústnej časti môže zložiť v septembri tohto roka alebo vo februári 2014.

Maturity sa začínajú v utorok testami a slohom zo slovenského jazyka a literatúry. V stredu (13.3.) pokračujú cudzími jazykmi, vo štvrtok (14.3.) matematikou a v piatok (15.3.) maturantov čaká maďarský a ukrajinský jazyk a literatúra. Na písomné maturity sa tento rok prihlásilo 57.230 študentov. Maturitu z matematiky si zvolilo 9020 maturantov. Z cudzích jazykov si najviac maturantov vybralo angličtinu.

Kanovská pripomenula, že v testoch zo slovenčiny, maďarčiny a ukrajinčiny budú žiaci pracovať s ukážkami ôsmich textov, z toho bude päť literárnych ukážok a tri texty budú odborné alebo publicistické. "Ku každej ukážke sa štandardne viaže osem úloh. Vedomosti, znalosti maturantov zo slovenčiny sú teda testované vždy na základe ich práce s originálnym textom, v teste sa overuje schopnosť maturantov porozumieť významom textov, ako aj ich vedomosti a znalosti, ktoré majú aplikovať na základe prečítaného textu," spresnila Kanovská.

Deviataci budú písať testy z matematiky, slovenčiny, niektorí žiaci aj z maďarčiny či ukrajinčiny. "Test zo slovenského jazyka a literatúry bude obsahovať 25 úloh, overované bude čítanie s porozumením žiakov, jazyková aj literárna zložka," informovala riaditeľka NÚCEM. V teste z matematiky bude spolu 20 úloh, ktoré budú podľa nej viazané na klasický matematický kontext, ale aj na praktický kontext života.

Celkovo sa do Testovania 9-2013 prihlásilo 42.288 deviatakov, z toho 2940 zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským a 36 zo škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok