SNS: Slovenskú ekonomiku ničia vyššie danie a odvody

TASR
2.3.2013 15:49

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby neodkladne prijala opatrenia na návrat k rovnej dani a na zníženie zdravotných a sociálnych odvodov. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

SNS: Slovenskú ekonomiku ničia vyššie danie a odvody
SITA

Podľa SNS vládny kabinet experimentuje na občanoch Slovenskej republiky so Zákonníkom práce, zvyšovaním zdravotných a sociálnych odvodov a zvyšovaním daní. "Úsilie týmto spôsobom naštartovať ekonomiku sa však míňa účinkom. Už po zvýšení DPH na 20 percent sa ukázalo, že výber dane je nižší, než pri pôvodnej sadzbe 19 percent," zdôraznil Danko.

"V čase, keď všetky okolité krajiny idú cestou znižovania daní z príjmov, slovenská vláda urobila opačný krok, ktorý pôsobí demotivačne na občanov i podnikateľov a trestá úspešných," dodal. SNS upozorňuje, že zvýšenie daní a odvodov ohrozí príjem do štátneho rozpočtu a nebude mať pozitívny vplyv ani na konsolidáciu verejných financií. "Navyše, progresívna daň pre fyzické osoby a plošné zvýšenie daní pre právnické osoby spôsobí aj zníženie rastu hospodárstva. Pôsobí to tiež ako negatívny signál pre potenciálnych investorov a prílev kapitálu. Všetky tieto faktory majú negatívny vplyv na rast životnej úrovne občanov a zvyšovanie nezamestnanosti," podčiarkol predseda SNS.

Vláda by podľa neho mala namiesto uvalenia ťarchy na podnikateľov a občanov radšej hľadať spôsoby v škrtoch na výdavkovej strane štátu a pri plytvaní s verejnými financiami. "Jedinými subjektmi, ktorým by sa mali dane zvýšiť, sú monopolné nadnárodné koncerny," zdôraznil Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok