Vyše polovica maturantov si nemyslí, že vie zo SŠ dosť, aby zvládla prijímačky

TASR
16.2.2013 11:02

Viac ako polovica maturantov nepovažuje svoje doteraz získané vedomosti za dostatočné na úspešné zvládnutie prijímacích pohovorov a hlásia sa tak do prípravných kurzov. Dostatočne pripravených sa cíti len 22 percent respondentov.

Vyše polovica maturantov si nemyslí, že vie zo SŠ dosť, aby zvládla prijímačky
SITA

Prevažná väčšina z nich si podáva prihlášku na viacero škôl. Vyplynulo to z prieskumu medzi asi 450 maturantmi, ktorý realizovala Ekonomická univerzita (EU) v Bratislave medzi návštevníkmi Informačného dňa. Ten sa na univerzite uskutočnil v piatok 8. februára.

Z prieskumu EU tiež vyplynulo, že stredoškoláci si vysokú školu vyberajú najmä podľa jej zamerania, úspešnosti uplatnenia absolventov, ale aj podľa zverejňovaných rebríčkov kvality. Za významný bonus považujú aj možnosť odborne sa vzdelávať v cudzom jazyku. "Zameranie štúdia a uplatnenie absolventov po ukončení štúdia tvorilo až 60 percent odpovedí na otázku podľa čoho sa rozhodujete pri výbere vysokej školy. Takmer pätinu potom predstavovali hodnotenia kvality jednotlivých vzdelávacích inštitúcií," povedala vedúca centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou EU Lucia Gunišová.

Za ďalšie významné parametre považuje pätina absolventov stredných škôl odborné vzdelávanie v cudzom jazyku či v zahraničí, 18 percent označilo za dôležité technické vybavenie školy a rovnaké percento kvalitu jej pedagógov. Až 68 percent respondentov by privítalo možnosť absolvovať časť štúdia v inom ako v slovenskom jazyku.


Prieskum Ekonomickej univerzity potvrdil trend preferovania druhého stupňa vysokoškolského štúdia pred bakalárskym. "Súvisí to aj s vyšším záujmom o magistrov a inžinierov zo strany zamestnávateľov. Súhlas s ukončením len prvého stupňa štúdia tvoril iba 17 percent všetkých odpovedí," dodala Gunišová.


Pre mladých ľudí, ktorí si podávajú prihlášku, je kľúčovým médiom internet. Viac ako 80 percent totiž považuje webové stránky škôl za svoj primárny zdroj informácií. Pre 15 percent sú najdôležitejšie špecializované prílohy, ktoré vydávajú tlačové periodiká. A len jedno percento uchádzačov sa orientuje hlavne podľa informácií z televízie či rádia.


Informačný deň Ekonomickej univerzity v Bratislave absolvovalo viac ako 1000 návštevníkov. Väčšinu z nich tvorili študenti gymnázií a obchodných akadémií, ktorí tradične tvoria najväčšiu skupinu záujemcov o štúdium na EU v Bratislave. Prihlášky môžu uchádzači o štúdium na EU podávať do konca marca 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok