Pre pitie alkoholu na verejnosti už nebudú výnimky

TASR
10.2.2013 12:38

Pre pitie alkoholu na verejnosti už hlavné mesto Bratislavčanom čoskoro nedá výnimky. Reaguje tak na protest prokurátora proti všeobecne záväznému nariadeniu o alkohole. Na marec chystá nové.

Pre pitie alkoholu na verejnosti už nebudú výnimky
SITA

nes sa zákaz pitia na verejnosti netýka podujatí, ktoré sa organizujú pri štátnych či náboženských sviatkoch alebo akcií, na ktorých sa podieľa mesto alebo mestská časť. Jednorazovú výnimku tiež môže udeliť primátor Milan Ftáčnik. To by sa malo zmeniť.

Koncom minulého roka bol totiž hlavnému mestu doručený protest Krajskej prokuratúry. Tá tvrdí, že udeľovať výnimky z už raz udeleného zákazu vytvára podmienky na svojvoľnú alebo účelovú interpretáciu nariadenia. Ak raz mesto podľa jej slov stanovilo zákaz, nemôže z neho zároveň stanovovať aj výnimky. Prokuratúra zdôrazňuje, že takéto právomoci mestu ani primátorovi zákon nedáva. Na štvrtkovom (7.2.) zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci protestu vyhoveli.

O novom všeobecne záväznom nariadení by mali bratislavskí poslanci rokovať v marci. V septembri 2012 už pritom raz schvaľovali nové pravidlá o alkohole na verejnosti, ktoré platia od novembra minulého roka. Aj vtedy sa prokuratúra sťažovala na nesúlad nariadenia so zákonom. "Spochybnila vymedzenie priestoru, kde je možné zakázať pitie alkoholu. Priestory sme presne definovali," uviedol primátor v septembri.

Vo vzdialenosti do 100 metrov od školských zariadení, cintorínov či sídla prezidenta, parlamentu i vlády nie je možné predávať a užívať alkohol v čase od 4.00 do 2.00 h. Obdobne platí zákaz v čase od 22.00 do 6.00 h na staniciach, zastávkach či nástupištiach železničnej a autobusovej dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok