Lídri EÚ sa dohodli na rámci pre dlhodobý rozpočet

TA3, SITA
8.2.2013 07:20

Lídri Európskej únie sa po pätnásťhodinových rokovaniach v piatok dohodli na rámci pre nový dlhodobý rozpočet 27-členného bloku. Položili tak základy pre výdavky v sume 960 mld. eur na poľnohospodárstvo, vedecký výskum a podporu medzi členskými štátmi.

Lídri EÚ sa dohodli na rámci pre dlhodobý rozpočet
SITA

Dohoda, ktorá by mala byť podľa predstaviteľov EÚ dokončená neskôr v piatok, sa usiluje o rovnováhu medzi požiadavkami krajín ako Veľká Británia a Holandsko, ktoré chcú úsporný rozpočet, a krajín ako napríklad Francúzsko a Poľsko, ktoré požadujú vyššie výdavky na poľnohospodárske dotácie a infraštruktúru.

"Sme si celkom istí, že máme rámec pre dohodu," povedal jeden z predstaviteľov EÚ, ktorý si neželal byť menovaný. "Dohoda ešte nie je kompletne dokončená, ale cítime, že to bude dnes," dodal. Zhodu na rámci pre rozpočet potvrdilo niekoľko diplomatov a iných vyšších predstaviteľov z členských štátov EÚ.

Ďalej tvrdia, že oproti minuloročnému návrhu rozpočtu EÚ na roky 2014 až 2020 je plán výdavkov nižší o 12 mld. eur. Škrty, na ktorých sa v piatok dohodlo, pripadajú najmä na financovanie nových cezhraničných projektov v oblasti dopravy, energetiky a telekomunikácií. V oblasti platov a výhod pre predstaviteľov EÚ by sa malo ušetriť približne 1 mld. eur.

Výdavky na poľnohospodárstvo sa škrtom vyhli a lídri sa dohodli na zvýšenie výdavkov na rozvoj vidieka počas siedmich rokov o 1,5 mld. eur. Dohodu musia ešte podpísať lídri EÚ a musí prejsť Európskym parlamentom (EP), čo môže priniesť problémy, keďže prezident EP už skôr informoval, že nebude akceptovať nadmerné škrty výdavkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok